6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Develer turizmin hizmetinde

DEVELER TURİZMİN HİZMETİNDE

Günümüzde yük hayvanı olma özelliği ortadan kalkan develer turizm sektörüne hizmet veriyor.

Akdeniz, Ege ve Marmara bölgesinde kıyı kesimlerinde yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı haline gelen develer, yaz aylarının başlaması ile birlikte sahipleriyle birlikte katıldığı şenlik ve festivalleri renklendiriyor.

Deve yetiştiricisi Ahmet Tüzün, Antalya Düden Şelalesi bölgesinde turizm sektörüne develerle hizmet verdiklerini dile getirerek, yaz aylarında ise Anadolu’dan davet gelen il ve ilçelere gittiklerini söyledi. Bölgede genelde yapılan Yörük şenliklerine katılarak etkinliklere canlılık getirdiklerini anlatan Tüzün, yaz boyunca develerle festival festival dolaştıklarını belirtti. Eskiden bu tür gezilerin yaya olarak intikal gerçekleştiğinden konaklamalar yapmak suretiyle uzaklığına göre 1 ila 1,5 ay sürebildiğini anlatan Tüzün, gelişen teknoloji ve yük taşımacılığı yapan büyük nakliye araçlarının trafiğe çıkması ile birlikte develerin artık birkaç saat süren yolculukla gidecekleri yerlere kısa sürede ulaştırılabildiğini kaydetti.

Sahil yörelerinde özellikle yabancı turistlerin yoğun ilgi gösterdiği develerle fotoğraf çektirmek ya da gezilere özel ücret talep ettiklerini, katıldıkları festivallerde de yerli halka deve ile tur keyfini yaşatmaya çalıştıklarını dile getiren Tüzün, deve kültürünün Türkiye’de kaybolmaması için gayret gösterdiklerini anlattı. Uzun yıllar önce Türkiye’de deve sayısının daha çok olduğunu ancak günümüzde bu sayının azalmaya başladığını anlatan Tüzün, çiftleştirme yolu ile bu sayıyı daha da artırmanın gayreti içerisinde olduklarını sözlerine ekledi.

DEVELER TURİZMİN HİZMETİNDE
İHA
Yayın Tarihi : 29 Haziran 2010 Salı 17:28:03
Güncelleme :29 Haziran 2010 Salı 18:02:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?