3
Mayıs
2024
Cuma
KONYA

Diyabet böbreklere zarar veriyor

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Meram Tıp Fakültesi Nefroloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr Süleyman Türk, her 3 diyabetliden birinde böbrek yetmezliği görüldüğünü söyledi. 

Prof. Dr. Süleyman Türk, böbrek yetmezliğinin başlıca sebebinin halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen "diyabet" olduğunu belirterek, "Kontrolsüz beslenen diyabetliler yüksek tansiyonla birlikte böbrek fonksiyonlarında bozukluklar görülmeye başlıyor. Eğer yaşarlarsa her 3 diyabetliden birinde böbrek yetmezliği görülebiliyor. Erişkin diyabetlilerin senede bir kere böbreklerini kontrol ettirmesi gerekir. Çocuk yaşta diyabet olanların ise hastalığın 5. yılından itibaren yılda bir kez böbreklerini kontrol ettirmeleri gerekir. Eğer şekerin böbreklere yaptığı hasar erken teşhis edilirse hastanın diyalize girmesi geciktirilebiliyor. Bu nedenle diyabetliler mutlaka böbreklerini kontrol ettirmelidir" dedi. 

Konya'da diyabetli ortalamasının Türkiye ortalamasının 2 katı daha fazla olduğunu da dile getiren Süleyman Türk, "Bunun nedeni yanlış beslenme alışkanlıklarımız. Konya'da karbonhidrat yani tahıl ağırlıklı bir beslenme var. Unlu mamuller çokça tüketiliyor, obezite de oldukça yaygın. Ayrıca genetik olarak diyabetli olanlarında oranı oldukça fazla. Ama özellikle Konya'da adet haline gelen etli düğün pilavı yeme geleneği diyabete yakalanma riskini oldukça arttırıyor. 

Bir günde 3-4 kere yağlı ve etli pilav yemek hem diyabet, hem kolesterol hem de yüksek tansiyon riskini arttırmakta. Kalp ve yüksek tansiyonda Türkiye ortalamasının üzerindeyiz. Sağlıklı yaşamak istiyorsak sebze ağırlıklı bir beslenme şekline dönmemiz gerek" diye konuştu.
İHA
Yayın Tarihi : 5 Ağustos 2006 Cumartesi 11:42:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?