6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Diyalize giren hasta sayısı artıyor

DİYALİZE GİREN HASTA SAYISI 60 BİNE ULAŞTI

Nefroloji ve Hipertansiyon Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Türk, Türkiye’de diyalize giren hasta sayısının 60 bine ulaştığını söyledi.

Nefroloji ve Hipertansiyon Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Türk, Dünya Böbrek Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, diyalize giren hasta sayısının 1991 yılında 3 bin 500 olduğunu, bu rakamın şimdilerde 20 kat artarak 60 bine ulaştığını söyledi. Diyalize yeni başlayan iki hastadan birinin şeker hastası, dört hastadan birinin ise hipertansiyon hastası olduğunu kaydeden Prof. Dr. Türk, şeker ve yüksek tansiyonun böbreklerin iki büyük düşmanı olduğunu bildirdi.

Prof. Dr. Türk, 20 yaşından büyük her altı kişiden birinin böbrek hastası olduğunu ifade ederek, “Ülkemizde yaklaşık 8 milyon kişi böbrek hastası. Şeker hastalığı, hipertansiyon, obezite ve böbrek hastalığı olanların sayısı hızla artmakta, toplumda hiç hastalığı olmayan insan sayısı yok denecek kadar az. Ülkemizde tedavi imkanlarına ulaşmak çok kolaylaştı ancak koruyucu hekimlik uygulamaları ihmal ediliyor. Acilen koruyucu hekimlik uygulamaları devreye sokulmalı ve teşvik edilmeli. Sağlıklı yaşama alışkanlıkları toplumda bir bilinçlendirme politikası içinde yerleştirilmeli, aksi takdirde sağlık harcamaları hızla artacak. Sağlık harcamaları son 6 yılda 6 milyar TL’den 40 milyar TL’ye çıktı, bu artışın hızla yükselmesi bekleniyor. Böbrek hastaları, diyabet, obezite, hipertansiyon ve kanser hastalarının tedavisi sağlık harcamalarının yarısını oluşturmaktadır ve bu hastaların toplam sağlık harcamaları içindeki payı her geçen gün artmakta ve önü alınamaz noktaya doğru gitmekte” dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Mart 2010 Perşembe 15:04:03
Güncelleme :11 Mart 2010 Perşembe 16:01:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?