2
Mayıs
2024
Perşembe
KONYA

Doğar doğmaz ameliyat!

Konya’da anne karnındayken bağırsaklarının dışarıda olduğu tespit edilen bebek, dünyaya gelir gelmez ameliyata alındı.

Konya'da yaşayan Alaaddin (28) ve Nuriye Karakurt (21) çifti, bebeklerini kucaklarına almalarına kısa bir süre kala doktorlardan gelen haberle üzüldü. Doğacak bebeğe, canlı bebek doğumlarında 10 binde bir görülen "gastroşizis" vakası teşhisi konuldu. Annenin 35. gebelik haftasında Özel Medicana Konya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Metin Çapar'ın kararıyla sezaryene karar verildi.

Doğum için hazırlıklar yapılırken, aynı anda cerrahi operasyonu gerçekleştirecek ekip de hazır bulundu. 2 bin 600 gram ağırlığında bağırsakları dışarıda doğan ve aynı zamanda karın duvarı ile bağırsakları da tam olarak gelişmediği belirlenen bebek, anne karnından alındıktan hemen sonra ameliyata alındı. Gerçekleştirilen başarılı operasyonla bağırsakları içeriye alınan bebek, hastanenin tam donanımlı Yeni Doğan Ünitesi'nde müşahede altına alındı.

VAKA 10 BİN CANLI DOĞUMDA BİR GÖRÜLÜYOR

Ameliyatı gerçekleştiren Çocuk Cerrahisi Uzmanı Dr. Ersan Uzun, "Gastroşizis karın ön duvarının gelişmemesi, olmaması sonucu çocuğun bağırsaklarının dışarıda doğmasına denilen hastalıktır. Bu genellikle 10 bin canlı doğumda bir görülür. Nadir görülen bir hastalık. Genellikle bu hastalık ultrasonla anne karnında teşhis ediliyor. Teşhis edildikten sonra önerilen şey tam teşekküllü bir hastanede doğum yaptırılıp çocuğun orada ameliyat edilmesidir. Çünkü bu hastalar doğumdan sonra yeni doğan yoğun bakım gerektirir. Biz de hastamız 35 haftalıkken hazırlıklıydık. Zaten daha önce teşhis konulmuştu. Sezaryenle doğum yapıldıktan hemen sonra operasyona aldık.

Operasyonda gördük ki, ince bağırsakların bir kısmının, kalın bağırsakların da yaklaşık yarısının olmadığını gördük. Biz olan bağırsakları birbirine doğru birleştirdik. Ameliyatımız yaklaşık 3,5 saat sürdü. Oldukça başarılı bir ameliyat geçirdik. Bebeğimizin şu anda genel durumu iyi. Konya Medicana Hastanesi'nde yapılan ilk operasyon. Bunu ekip arkadaşlarımızla birlikte gerçekleştirdik. Bağırsakları biraz kısa ama yaşam aktivitesi onu çok kısıtlamayacaktır. Normal bir yaşam sürecek" diye konuştu.

"BEBEĞİN ALINMASI YERİNE TEDAVİ YOLUNA GİDİLMELİ"

Doğumu gerçekleştiren Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Metin Çapar ise, "Karın içerisindeki bütün bağırsaklar karın dışındaydı. Doğumsal olan bir hadise bu. Burada önemli olan hastalığı doğum öncesi tespit edip, arkasından da iyi bir çocuk bakım ünitesi ve cerrahisinin bulunduğu bir ünitede ameliyatını yapmak. Biz bu hastanın doğumundan sonra hemen ameliyatını yaptık. İyi bir cerrahiyle arkasından da yeni doğan çocuk bakım ünitesinde çok iyi bakım gerçekleştirdik.

Dolayısıyla anne karnında, doğum sonrasında ve ameliyat sonrasında, iyi bir yoğun bakımla hasta son derece sağlıklı bir duruma geldi. Bu yüzden birçok bebek kaybedilmekte. Birçok bebeğin yaşamına erken dönemde son verilmekte. Halbuki burada yapılan bir işlemle çocuk hayata tutunmuştur. Netice olarak da daha önceden gereksiz yapılacak işlemler, daha sonradan yapılacak iyi bir işlemle bu tür problemleri ortadan kaldırdığımızı net olarak görmekteyiz. Böyle bir hastalık anne karnında tespit edildiği zaman bunun alınması değil, mümkünse tedavi yoluna geçilmesi her zaman doğru bir işlemdir" dedi. 

iha
Yayın Tarihi : 26 Şubat 2013 Salı 18:00:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?