6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Domuzlar sürücüleri korkutuyor

KURT NESLİ AZALINCA DOMUZLAR ÇOĞALDI

Beyşehir Gölü Havzası'nda son yıllarda populasyonu hızla artan yaban domuzları mahsul döneminde çiftçileri, kış aylarında ise sürüler halinde karayollarına çıkması nedeniyle sürücüleri korkutuyor.

Konya'nın Beyşehir İlçesi Ziraat Odası Başkanı Dursun Ersözlü, hububat, bakliyat, şeker pancarı, bağ ve bahçe bitkileri ekiminin yaygın olduğu Beyşehir Gölü Havzası'nda son yıllarda yaban domuzu sayısının giderek arttığını belirterek, bunlara karşı devletin önlem alması gerektiğini söyledi. Ersözlü, yaban domuzu neslini azaltabilmek için yavrularıyla beslenen kurtların doğaya salınmasının en etkili çözüm olabileceğini belirtti. Beyşehir Doğa Koruma ve Milli Parklar Mühendisliği'nden yaban domuzu ile mücadele kapsamında doğaya kurt salınmasını isteyeceklerini dile getiren Ersözlü, “Daha önceki yıllarda domuzlarla mücadele için doğaya kurt salındığını duyduk. Hatta, oda olarak köylülere bu kurtları korumalarını, vurmamalarını istedik” dedi.

SÜRÜCÜLERİ İÇİN TEHLİKE OLUŞTURUYOR

Yaz mevsiminde göl kıyısındaki sazlık alanlarda barınan yaban domuzlarının mahsul döneminde yiyecek aramak için ekili tarlalara dadandığını, özellikle mısır, yulaf ve nohut gibi ürünleri yiyerek arazilerde verim kaybının yaşanmasına neden olduğunu vurgulayan Ersözlü, kış döneminde karşıdan karşıya geçmek üzere sürüler halinde karayollarına çıkarak trafikte seyreden araçlar için tehlike oluşturduğunu söyledi. Beyşehir'i diğer çevrelere bağlayan karayollarında yola domuz sürüsü çıkmasına bağlı olarak çok sayıda maddi hasarlı kaza yaşandığını hatırlatan Ersözlü, bu kazaların zaman zaman yaralanma ve ölümle sonuçlanabildiğini kaydetti. Kış döneminde dağlara çıkan fare, solucan ve börtü böcekle beslenen yaban domuzlarının yaz döneminde ise mahsul döneminde ekili arazilere zarar vererek ürün kaybına yol açtığını belirten Ersözlü, domuz populasyonunun artışının önüne geçebilmek için bölgede av dernekleri vasıtasıyla organize edilen sürek avı partilerine de fişek desteği verdiklerini söyledi.

İHA
Yayın Tarihi : 24 Aralık 2009 Perşembe 13:21:01
Güncelleme :24 Aralık 2009 Perşembe 13:39:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?