6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Dört belde su gözlüyor...

BEYŞEHİR GÖLÜ HAVZASI'NDAKİ DÖRT BELDEYE CAN SUYU

Beyşehir Gölü Havzası'nda yer alan dört beldenin tarım arazileri Yeşildağ Cazibesi ve Borulu Sulama sistemlerinin devreye girmesi ile birlikte hayat bulacak.

DSİ 4.Bölge Müdürlüğü tarafından Gembos Barajı, Gembos Derivasyonu ve Sulama Projesi kapsamında yürütülen ve inşaat çalışmalarının büyük bölümü tamamlanan Yeşildağ Cazibesi ve Borulu Sulama Sisteminin önümüzdeki yıl devreye girmesi bekleniyor.

Konya'nın Beyşehir ilçesine bağlı Adaköy, Yeşildağ, Akçabalen ve Kayabaşı beldesinde bulunan çiftçiler, bölgeye can suyu verecek olan yeni sulama projesinin hayata geçmesini dört gözle bekliyor.

Proje ile Beyşehir Gölü'nü besleyecek sular aynı zamanda geçiş güzergahındaki yerleşim birimlerine de hayat verecek. Gembos iletim kanalından borulu sistemle bölgedeki ekili arazilere verilecek sular, çiftçilerin organik tarıma başlamasına da imkan tanıyacak. Borulu sistemle bölgede 830 hektar, cazibe ile ise 580 hektar olmak üzere toplam bin 410 hektarlık alan suya kavuşacak. Projeden istifade edecek Adaköy beldesinin Belediye Başkanı Nihat Ulu, yaptığı açıklamada, yöre çiftçisinin dört gözle sulama sisteminin devreye girmesini beklediğini söyledi. Projeyi üstlenen firma tarafından yürütülen çalışmaların son aşamaya geldiğini anlatan Belediye Başkanı Nihat Ulu, Yeşildağ Cazibe Sulaması'nın yüzde 80'lik bölümünün bitme noktasına geldiğini, kalan kısmının ise 2010 yılında bitirilmesinin beklendiğini söyledi.

Yeşildağ Cazibe Sulaması Projesi ile Adaköy beldesindeki pınar ve yer altı su kaynaklarının değerlendirileceğini aktaran Ulu, “Bu iki proje de Beyşehir Gölü Havzası'nda yer alan dört beldeye çok önemli ekonomik kazanımlar sağlayacak. Ayrıca, kış mevsiminde yaşanan taşkınlar da önlenerek sular Beyşehir Gölü'ne derive edilecek. Taşkın sularıyla mağdur olan çiftçilerimizin arazilerindeki verim kaybı sona ererken, bölgemizde damla sulama sistemli projeler hayata geçecek, organik tarım başlayacak. Taban suyunun yüksek olması nedeniyle erik, kayısı, şeftali, kiraz ve vişne gibi sert çekirdekli ürünlerin yetiştirilemediği bölgemizde, bundan böyle bu konuda da adımlar atılacak. Bataklıktan kurtarılan arazilerimizde teşvik imkanı olan çilek, ahududu ve sertifikalı ürünler yetiştirilmesinin önü açılacak. Sulama projesinin devreye girmesinin ardından bölgemizin bazı yerlerinde Tarım İlçe Müdürlüğümüz ile koordine ederek organik tarıma yönelik projelerin geliştirilmesi için gayret göstereceğiz” şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Kasım 2009 Salı 14:54:39
Güncelleme :17 Kasım 2009 Salı 14:56:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?