30
Nisan
2024
Salı
KONYA

Dünyanın en büyük entegre tesisi

DÜNYA'NIN EN BÜYÜK ET-SÜT ENTEGRE GIDA KOMPLEKSİ'NİN TEMELİ ATILDI

Konya'da, dünyanın en büyük et ve süt entegre tesisinin temeli Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun katılımıyla atıldı.

Anadolu Birlik Holding'e bağlı Konya Şeker A.Ş. iştiraki Panagro Tarım ve Hayvancılık A.Ş. tarafından yaptırılacak dünyanın en büyük et-süt entegre tesisi olma özelliğini taşıyan Panagro Et-Süt Entegre Gıda Kompleksi'nin temeli düzenlenen törenle atıldı.

Meram ilçesine bağlı Kaşınhanı Mahallesi'nde yaptırılacak tesisin temel atma törenine Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, AK Parti Konya Milletvekilleri Mustafa Kabakçı, Ayşe Türkmenoğlu, Kerim Özkul, Harun Tüfekçi, Muharrem Candan, Ali Öztürk, Anadolu Birlik Holding ve Konya Şeker A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, davetliler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Törende konuşan Anadolu Birlik Holding Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, Konya'nın artık sadece bitki üretimiyle değil hayvansal üretimle de adını Türkiye'ye duyuracağını belirterek, "Bizim bugüne kadar yaptığımız bütün hizmetler, sizin üretiminizin stabil olabilmesini sağlamak içindir. Eğer bugün damla sulama tesisini kurmasak, hammadde fiyatları artmasına rağmen damla sulama teçhizatı fiyatları yarı yarıya düşmezdi. Eğer sıvı şeker üretimi yapmasak, bugün pancar üreticimiz daha fazla pancar ekimi yapabilir miydi? Sadece pancarda da değil buğday, arpa ve mısır gibi ürünlerinde değerleneceği ve pazar bulacağı yem fabrikaları kurduk. Kurduğumuz patates tesisiyle aşağıya düşen patates fiyatlarının yeniden yükselmesini sağladık. Bu hizmetleri sadece sizin üretiminize katkıda bulunmak için yaptık" dedi.

 "TESİSTEN İÇERİ İTHAL MAL GİRMEYECEK"

Tesis hakkında da bilgi veren Başkan Recep Konuk, "Bu tesis yaklaşık 400 dönümlük bir arazi üzerine kuruluyor. Bin 200 büyük, 3 bin küçük baş kapasitesi olan bu tesiste ayrıca bin, revize edildiği taktirde ise 2 bin ton süt üretimi yapabilecek bir tesis olacak. Böylece pancar fiyatını nasıl garanti altına aldıysak süt fiyatlarını da garanti altına alabileceğiz. Bu tesislerimizi kendi tesislerimizde ürettiğimiz hayvanları değerlendirmek için kurmadık. O tesisleri sizin daha iyi ırk hayvanlara sahip olmanız ve damızlık dağıtımı yapabilmek için kurduk. Bu tesiste sizin ürettiğiniz mallar işlenecek ve bu tesisin kapısından ithal mal girmeyecek" şeklinde konuştu.

Tesisin yaklaşık 40 bin aileye istihdam ve gelir kapısı olacağını ifade eden Konuk, sözlerine şöyle devam etti: "Bu tesisin içinde bin 500, pazarında ise 500 kişi istihdam edilecek. Bu tesisle birlikte 10 bin aile süt, 40 bin aile ise et hayvancılığıyla geçimini sağlayabilecek. Ayrıca hijyen açısından sadece kendi ülkemiz için değil, diğer ülkeler içinde kaliteli ürünler yapacağız. Kabe'de tavaf edenler sabah kahvaltıda bizim peynirimizi, öğlen yemeğinde ise bizim etimizi yiyecek. Vatandaşımız kaliteli, sağlıklı helal et yiyecek. Bu tesis için 203 milyon lira harcanacak. Yani Bağbaşı Barajı'na harcanan para kadar bir yatırım yapılacak. Ve bu tesis bu yolun sonuna kadar hizmete açılmış olacak."

 "DÜNYA'NIN EN ETKİN ÜLKELERİ ARASINA GİRİYORUZ"

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, tesisin dünyanın en büyük entegre tesisi olma özelliğini taşıyacak olmasının önemine değindi. Bakan Davutoğlu, "Artık Türkiye'de devletin, kurumların, işletmelerin ve vatandaşların ölçeği büyüdü. Ülke, bölge değil dünya ölçeğinde üretim yapıyoruz. Dünyanın en büyük ekonomisine sahip olmak için emin adımlarla yolumuz devam ediyoruz. Bu tesis bu yılın sonuna kadar tamamlanmış olacak. Bu, ekonomimizin nasıl bütün olarak geliştiğinin bir ispatıdır. Sizin alın teriniz artık karşılığını buluyor. Dünyanın en etkin ülkeleri arasına girme hedefimiz yavaş yavaş gerçekleşiyor. Ülkeler geliştikçe o ülkenin şehirleri de onunla birlikte büyümek ve gelişmek zorunda. Bu tesisin özel bir önemi var. Burası, özel sektörümüz, valiliğimiz ve belediyelerimizin nasıl ekip çalışması içinde çalıştığının göstergesidir. Tarımsal üretimde şu an dünya 8'ncisiyiz. Amacımız yakın zamanda ilk 5'e girebilmek. Bu bağlamda Konya'da 21 milyon metrekare alan üzerine Organize Hayvancılık Bölgesi kuracağız. Bu bölgenin 6 milyon metrekaresini Konya Şeker aldı. 18 bin büyük, 9 bin küçük baş hayvan kapasitesine sahip olacak bölgenin Türkiye'nin hayvansal üretiminde önemli bir gelişme sağlayacağına inanıyoruz" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Bakan Davutoğlu ve protokol üyeleri birlikte butona basarak tesisin temeline ilk harcı döktü.

DÜNYA'NIN EN BÜYÜK ET-SÜT ENTEGRE GIDA KOMPLEKSİ'NİN TEMELİ ATILDI
DÜNYA'NIN EN BÜYÜK ET-SÜT ENTEGRE GIDA KOMPLEKSİ'NİN TEMELİ ATILDI
DÜNYA'NIN EN BÜYÜK ET-SÜT ENTEGRE GIDA KOMPLEKSİ'NİN TEMELİ ATILDI
DÜNYA'NIN EN BÜYÜK ET-SÜT ENTEGRE GIDA KOMPLEKSİ'NİN TEMELİ ATILDI
DÜNYA'NIN EN BÜYÜK ET-SÜT ENTEGRE GIDA KOMPLEKSİ'NİN TEMELİ ATILDI
İHA
Yayın Tarihi : 27 Mayıs 2011 Cuma 19:11:01
Güncelleme :27 Mayıs 2011 Cuma 20:06:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?