6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

e-kayıt torpilin önünü kesti

Konya Milli Eğitim Müdürü Halil Şahin, Türkiye'de bazı illerde başlayan e-kayıt sisteminin istenilen okula kayıt yaptırmak için yaptırılan torpil ve istismarların önüne geçtiğini söyledi.

Konya Milli Eğitim Müdürü Halil Şahin, tüm ülkede olduğu gibi Konya'da da yeni eğitim-öğretim yılının başladığını belirterek, "Bu eğitim-öğretim yılına 400 bin civarında öğrenci ve 20 binden fazla öğretmenle girmiş bulunuyoruz. Öğretim yılının sorunsuz geçmesi için İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri olarak her türlü tedbiri almış bulunuyoruz. Okullarımızda kayıt ve eğitimde geçmiş yıllarda yaşanan problemlerin yaşanmaması için gerek Milli Eğitim Bakanlığı, gerekse İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri olarak gelişen teknolojiyi de kullanarak gerekli önlemleri aldık" dedi.

EN BÜYÜK SORUN KAYIT

Özellikle yeni eğitim-öğretim yıllarının başında yaşadıkları en büyük sıkıntının kayıt problemi olduğunu ifade eden Şahin, "İnsanlarımız çocuklarının en iyi okullarda okumasını istiyor. Bu nedenle çoğu zaman mahallesindeki okul yerine bilindik ve başarılı okullara çocuklarını kayıt yaptırmak istiyor. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'ne geçildikten sonra her vatandaş nüfus kaydının bulunduğu yerdeki en yakın okula kayıt yaptırmak zorundaydı, ancak vatandaşlarımız bunun yerine torpil ve bazı istismarlar yaparak çocuklarını istedikleri okula kayıt yaptırmaya çalışıyor. Ancak bu konuda Milli Eğitim Bakanlığı'nın devreye soktuğu e-kayıt sistemi, bu konuda yaşanan sıkıntıların büyük çoğunluğunu bertaraf etti" şeklinde konuştu.

KAYITLAR İNTERNET ÜZERİNDEN

Konya'nın bu sistemin uygulandığı illerden birisi olduğunu dile getiren Şahin, "Bu yıl e- kayıt sistemi ile 32 binden fazla öğrencimizin kaydını yaptık. Çocuğunu okula kaydettirmek isteyenler internet üzerinden vatandaşlık numarasını giriyor. Sistem vatandaşın nüfusa kayıtlı olduğu adresi buluyor ve veli o adrese en yakın okula kayıt yapıyor.

Bu sayede torpil ve istismarın önüne geçiliyor. Bazıları, çocuğunu kaydettirmek istediği okula yakın bölgelerdeki boş daireler ya da tanıdıkları üzerine kaydoluyor.Ancak polisin bunu tespit etmesi halinde çok ağır para cezaları veriliyor. Bu nedenle vatandaşlarımız oturdukları adresi doğru olarak bildirsin" diye konuştu.

E-KAYIT GERİ KALMIŞ OKULLARI İYİLEŞTİRECEK

Vatandaşların belli okullara yönlenmesi nedeniyle diğer yerlerdeki okulların öğrencisiz kaldığı ve bu nedenle gelişemediğini vurgulayan Şahin, "Veliler, çocuklarını kaliteli gördükleri okullara yönlendirince mahallelerde bulunan ve öğrencisiz kalan okullarda gelişim sağlanamıyor. Oysa ki, bu sistemle veli adresine en yakın okula öğrencisini kaydettirecek ve çocuğunun durumunu öğrenmek için okula gidip geldikçe eğitimin kalitesi yükselecek. Kalite ile ilgili talepler arttıkça da kalite artacaktır" dedi.

E-KAYIT İLE VELİLERİN EKONOMİLERİ DE RAHATLAYACAK

Çocuğunu kaliteli diye adresine uzak bir okula gönderenlerin ekonomik olarak oldukça zorlandığını ifade eden Şahin, "Bir veli çocuğunu bu okullara göndermek için ya otobüs, ya özel araç ya da servis seçeneklerini kullanmak zorunda. Büyük çoğunluğun tercih ettiği servis seçeneğini kullanırsa bu aile bütçesine binlerce liralık ekstra bir yük getirir. Otobüs ya da özel araç seçenekleri de azımsanmayacak derecede harcama yapılmasına neden oluyor. Ayrıca trafikte her an her şey yaşanabileceği için güvenlik bakımından da sıkıntılı durumlar yaşanabiliyor. Okul adrese uzaktaysa veliler çocuklarının durumlarını gelip kontrol etmekte zorlanıyor. Oysa ki, adresine en yakın okula gitse hem çocuğu gözünün önünde olacak, hem kontrol etmesi daha kolay olacak. Ayrıca servis ve otobüs gibi ekstra harcamalara da gerek kalmayacak" diye konuştu.
 

İHA
Yayın Tarihi : 25 Eylül 2009 Cuma 11:01:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?