7
Mayıs
2024
Salı
KONYA

Eflatunpınar internete açılıyor!

Konya'nın Beyşehir ilçesindeki tarihi Eflatunpınar Hitit Kutsal Anıt ve Havuzu'nun daha iyi tanıtılması amacıyla çevresine kamera kurulup internet ortamında canlı olarak izlettirmesi planlanıyor.

Geçmişi M.Ö. bin 300'lü yıllara dayanan açık hava müzesi niteliğindeki tarihi Eflatunpınar Anıt ve Havuzu'nun çevresini ışıklandırarak tüm dünya ile internet ortamında buluşturmayı düşündüklerini söyleyen Sadıkhacı Belde Belediye Başkanı Şakir Özel, "Bu eserin sadece bölgemizde yer alması burada bir kültürün yaşadığını ortaya koyuyor. Hitit uygarlığını günümüze kadar taşıyan bu eserin yer aldığı bölgedeki tarihi kalıntıları yapacağımız bu çalışmalarla internet ortamında canlı olarak tüm dünya insanlarının görmesini ve tanımasını istiyoruz" dedi.

Beyşehir Gölü'nün doğu kıyısında bulunan bu anıt bir su kaynağı kenarında dikdörtgen taşlar üzerine kabartmalar halinde yapılmıştır. Hitit sanatında kaya yüzeylerine işlenen ilk örneklerden birisidir. Anıtın yapılmasında 16 adet dikdörtgen taş bloklarından kuzeyde bir ön cephe oluşturulmuştur. Her taşın üzerine de ayrı bir figür işlenmiştir. Bu figürlerin ayrı ayrı anlamları vardır. Figürler en üstte büyük bir kanatlı güneş kursu altında toplanmıştır. Konya Müze Müdürlüğü 1996 yılında bu anıt çevresinde kazı çalışmaları yapmış, bu çalışmalar sonunda anıtın 3.34x3.00 m. ölçüsünde dikdörtgen planlı havuzun bir bölümünü oluşturduğunu ortaya koymuştur. Müzenin 1998 yılında yapmış olduğu çalışmalarda da anıtın alt kısmında beş adet daha kabartması olduğu tespit edildi.

Bu arada, anıt çevresinde yer alan 3 bin yıllık 25 ton ağırlığındaki boğa protomu ise 2002 yılında yapılan çalışmalarla ayağa kaldırıldı. Dünyada bir benzeri olmadığı belirtilen doğal sit alanı olarak koruma altında bulundurulan tarihi anıt ve çevresinde yıllar önce başlayan arkeolojik çalışmalar ise ödenek yetersizliğinden durmuş durumda.

İHA
Yayın Tarihi : 16 Şubat 2008 Cumartesi 13:37:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?