7
Mayıs
2024
Salı
KONYA

Ekili araziler sular altında

GEMBOS OVASI'NDA SU TAŞKINI

Konya'nın en bereketli ovaları arasında gösterilen Derebucak ilçesindeki Gembos Ovası'nda bulunan ekili araziler yine taşkın suları altında kaldı.

Derebucak ilçesinin Antalya sınırındaki ovasında bu yıl yine bildik görüntüler yaşanıyor. Ovayı çevreleyen dağlardan eriyen kar suları, bölgede son günlerde etkili olan yağışların ardından ekili buğday tarlalarını sular altında bıraktı. Kış ortasında mağdur olduklarını ve zararlarının büyük olduğunu belirten ovada arazileri olan Göynem ve Pınarbaşı beldesi çiftçileri, toplu halde sular altında kalan arazilerinin başına giderek yaptıkları açıklamalarda her yıl yaşanan bu soruna artık bir çözüm bulunması

gerektiğini dile getirdi. Gembos Ovası'nda yaşanan taşkın nedeniyle yaklaşık 15 bin liralık bir maddi zararının söz konusu olduğunu belirten çiftçi Mustafa Gülcan, ovada yaklaşık 15 bin hektarlık alanda taşkın yaşandığını söyledi. Aşırı yağışlar ile yer altı sularının artması sonucu ovada böyle bir tablonun yaşandığı görüşlerine yer veren Gülcan, bölgede düden adını verdikleri mağaranın yapılan çalışmalar sonucu toprakla dolması nedeniyle görevini yapamaz hale geldiğini belirterek, "Düden buradaki suları

çekemeyince ekili arazilerimiz taşkın suları altında kaldı. DSİ yetkililerinden ricamız; bu düdenin genişletilerek yeniden görevini yapar hale getirilmesidir. Ayrıca, bu bölgede yaz aylarında yapılan kanal çalışmalarının ardından toprak yığınlarının bulunduğu yerde bırakılması, tamamının çekilmemesi de bu sorunu ortaya çıkardı. Gembos Ovası'nda bazı yerlerde 1 ve 1,5 metre, bazı yerlerde ise 30-40 santim su yüksekliği var. Ovaya biz sertifikalı buğday ekmiştik. Ama şimdi hepsi sular altında kaldı. Çok mağdur durumdayız" dedi.

HER YIL BENZER SIKINTILAR YAŞANIYOR

Çiftçi Ahmet Toklu da, bölgede hayata geçirilen projenin ardından Gembos Ovası'nın artık sular altında kalmayacağının taahhüt edildiğini, ancak hala her yıl benzer sıkıntıları yaşadıklarını dile getirerek, "Şubat ayında bu sıkıntıyı yaşıyoruz. Yarın ilkbahar mevsiminde gelecek yağışlarla bu ovanın halini bir düşünün. Şu andaki zararım 10 bin lira civarında" şeklinde konuştu.

Çiftçi İbrahim Topkara ise, Gembos Ovası'nda 30 dönümlük bir arazide buğday ektiğini, ancak tamamının da taşkın suları altında olduğunu belirterek, "Burada sulama sisteminde de bir sıkıntı var. Derebucak bölgesinden de ovaya borular içerisinden sular geliyor ve buradan çıkarak taşkın oluşturuyor. Burada yapılan drenaj kanalları birbiriyle bağlantılı değil. DSİ yetkililerinin bu soruna acil bir çözüm bulması gerekiyor. Ayrıca, bölgedeki suları çekmeyen düdenin de görevini yapıyor hale getirilmesi lazım" diye konuştu.

Göynem beldesinde oturduğunu belirten çiftçi Mehmet Ali Keser ise, 40 dekar alanda ekim yaptığını, zararının 12 bin lira civarında olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Gembos Ovası'nı göle çeviren bu suların önümüzdeki günlerde daha da artacağını düşünüyorum. Bu yıl üründen yüzde 50 ümidimizi kestik. Yetkililerin buradaki çalışmaları bir an önce sağlıklı bir şekilde tamamlayarak yaşadığımız bu sıkıntılara bir son verilmesini bekliyoruz."

GEMBOS OVASI'NDA SU TAŞKINI
İHA
Yayın Tarihi : 22 Şubat 2010 Pazartesi 13:17:02
Güncelleme :22 Şubat 2010 Pazartesi 13:29:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?