7
Mayıs
2024
Salı
KONYA

Ekili topraklar, taştan kurtuluyor

EKİLİ TOPRAKLAR, TAŞTAN KURTULUYOR

Konya'nın Beyşehir ilçesinde, ekili arazilerdeki yoğunluğu nedeniyle yüksek oranda verim kaybına neden olduğu belirtilen tarla taşları, modern teknolojiden istifade edilmeye başlanmasıyla birlikte topraktan bertaraf ediliyor.

Beyşehir Ziraat Odası Başkanı Dursun Ersözlü, odanın çiftçilerin hizmetine sunabilmek için satın aldığı taş toplama makinesinin ekim dönemi öncesinde arazilerde taş toplama hizmeti vermeye başladığını söyledi. Beyşehir'in, Konya Ovası'ndaki ekili araziler içerisinde en fazla taş yoğunluğuna sahip yer olduğuna dikkat çeken Ersözlü, bunun da yöre çiftçisi için ciddi anlamda verim ve ekonomik kayıp anlamına geldiğini belirtti.

Yüksek eğimli arazilerde daha çok görülen taş sıkıntının aşılabilmesi için Konya'da en son teknoloji ürünü olan taş toplama makinesini çiftçinin istifadesine sunduklarını ifade eden Ersözlü, "Konya'da taş toplama makinesi olan bazı ilçeler var ama bu kapasitede bir teknoloji kullanımı şu an sadece Beyşehir'de bulunuyor. Bu ekipmanla çiftçimizin tarlasındaki taşlar kısa süre içerisinde toplanıp araziden ayrıştırılırken, tarla aynı zamanda ekime hazır hale de getiriliyor. Çiftçinin yeniden tarlasını sürmesi gerekmiyor. Taş toplama makinemiz bir saatte taşın yoğunluğuna göre yaklaşık 2 bin metrekarelik araziyi temizleyebiliyor. Taşlı arazide verim kaybı çok olacağı için, bunun önüne geçebilmek adına çiftçimize böyle bir hizmeti sunmak istedik. Çiftçimiz artık eliyle arazisinde taş toplama derdinden kurtulmuş olacak. Ziraat Odası olarak, bu hizmeti kar amacı gütmeden, sadece hizmet sunmuş olmak için yakıt masrafı karşılığında veriyoruz. Çiftçilerimizin bu hizmete gösterdiği ilgi de bizleri sevindiriyor. Yağış olmadığı sürece yıl sonuna kadar bu hizmeti vermeye devam edeceğiz” dedi.

Beyşehir Ziraat Odası Genel Sekreteri Ziraat Mühendisi Faruk Aydın da, taş toplama makinesinin Beyşehir bölgesindeki taşlı arazilerde mesai yapmaya başladığını dile getirerek, “Taşlar toprak yüzeyinde kaldığı zaman mibzerle tohum ekimi yapıldığı anlarda gerek tohum, gerekse gübre taneleri bulunduğu alanın derinliğine inemiyor. Bu nedenle toprak üzerinde tohum çimlenemiyor, böylece verime dönüşemiyor. Bu da verim yönünden sıkıntı oluyor" şeklinde konuştu.

EKİLİ TOPRAKLAR, TAŞTAN KURTULUYOR
EKİLİ TOPRAKLAR, TAŞTAN KURTULUYOR
İHA
Yayın Tarihi : 15 Eylül 2010 Çarşamba 11:52:01
Güncelleme :15 Eylül 2010 Çarşamba 14:30:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?