7
Mayıs
2024
Salı
KONYA

Ekmeğin fiyatı, makarnayı solladı!

Konya'da son yapılan zamla ekmeğin kilosu 2 YTL olurken, Tüketiciler Birliği, Konya başta olmak üzere ülkenin birçok yerinde ekmeğe yapılan zamlara tepki gösterdi.

Tüketiciler Birliği Genel Başkan Vekili Kemal Özer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yoksulun en fazla tükettiği gıda ürünü olan ekmek üzerinde son dönemlerde bazı oyunlar oynandığını, fiyatların ilginç bahanelerle artırıldığını savundu.

TMO'nun ekmek maliyeti üzerine yaptığı çalışmadan aldıkları verilere göre, un maliyeti içerisindeki buğdayın payının yüzde 70, ekmeğin maliyetindeki unun payının ise yüzde 30 civarında olduğunu vurgulayan Özer, geri kalan yüzde 70'lik kısmı genel imalat giderleri, işçilik giderleri, fırıncı karı, bayi ücreti oluşturduğunu bildirdi.

Ekmeğin maliyeti içerisindeki buğdayın payının ise sadece yüzde 21 olduğunu dile getiren Özer, şöyle konuştu:

"O halde öncelikle şunu belirtelim; küresel ısınma yüzünden buğday fiyatlarının artması bahane gösterilip ekmeğe yüksek zamların yapılması tüketiciyi kandırmaktır. Ekmek zammında Konya'yı örnek alalım. Bir süre önce ekmeğin gramını 200'den 150'ye düşürüp, zaten yüzde 30'un üzerinde inanılmaz bir zam yapmışlardı. Bu zam fırıncıların gizli zammıdır. Genelde gramaj düşürülerek zam yapıyorlar. Son olarak da yüzde 20 zam daha yapıp 150 gram ekmeğin fiyatını 30 YKr yaptılar. Yani 1 kilogram ekmek 2 YTL oldu. Peki bu artışta bahane olarak öne atılan unun etkisi ne kadar? Gerçekten un yüzünden yapıyorlarsa artış yüzde 6 olmalıydı. Ancak 1 yılda yapılan zam yüzde 60'a ulaşmıştır. Olması gerekenin 10 katı zam..."

30 YKr'ye satılan 150 gram ekmeğin sadece 8 YKr'sinin unu oluşturduğunu dile getiren Özer, "Ekmek başına 8 YKr de diğer maliyetleri katarsak 150 gram ekmek 16 YKr'ye üretiliyor demektir. O halde 150 gram ekmeği 30 YKr'ye satan kişilerin gerekçesi nedir? Ekmekte yüzde 100'e ulaşan kar, normal mi" diye sordu.

Özer, TMO'nun ortaya koyduğu rakamlara karşın fırıncıların zam yapmaktan kaçınmadığını vurgularken, şöyle devam etti:

"En ucuz gıda olarak görülen ekmek, artık bu özelliğini kaybetti. Ekmek, makarna fiyatlarını solladı. En iyi buğdaydan üretilen, besleyici değeri yüksek makarnanın kilosu 1,3-1,5 YTL arasında değişirken, ekmeğin kilosunun 2 YTL'ye çıkarılması insafsızlıktır. Bir de ekmeği çok kalitesiz üretiyorlar. Bırakın besleyici değerini sağlığımızı bozuyor. Kilosu 70 YKr olan buğdaydan üretilen makarna 1,3-1,5 YTL'ye, en fazla 50 YKr olan buğdaydan imal edilen ekmek ise 2 YTL'ye satılıyor. Tüketiciye ekmek yerine makarna yemelerini öneriyoruz. Gerçekten bu hem besleyici hem sağlıklı hem de çok ucuz."

Özer, sadece Konya'da değil Türkiye'nin birçok yerinde benzer zamlar yapıldığını ifade ederken, "Tarım ve Köyişleri Bakanlığının ekmek üzerindeki oyuna dur demesini bekliyoruz. Ülkede farklı gündemler üzerinde tartışmalar yaşanırken en fazla tüketilen gıdamız olan ekmeğin unutulmaması gerekiyor" diye konuştu.

AA
Yayın Tarihi : 11 Şubat 2008 Pazartesi 10:25:43
Güncelleme :11 Şubat 2008 Pazartesi 10:28:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
kara kartal IP: 88.227.224.xxx Tarih : 9.03.2008 19:31:23

ekmeğin fiyatı ucuz fırıncılar ne rezaletle o ekmeği yapıyor