6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplandı

Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK), Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın başkanlığında Konya'da toplandı.

Dedeman Otel'de düzenlenen toplantı, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Devlet Bakanları Cevdet Yılmaz ve Zafer Çağlayan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK)
Başkanı Bendevi Palandöken, 11 ilin valisi, büyükşehir belediye başkanları ve çok sayıda bürokratın katılımıyla başladı.

Toplantının açılışında konuşan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Dünya ekonomisinin yaklaşık son bir yıldır çok derin bir krizle karşı karşıya olduğunu belirterek, "Boyutlarını düşünecek olursak, bu kriz 2. Dünya Savaşı'ndan sonra Türkiye dahil pek çok ülkenin ekonomisinin daralmasına sebebiyet vermiştir. Kriz önce ABD'deki finans sektöründe başladı, hemen tüm finans sektörlerini etkiledi ve tüm dünyayı etkisi altına almaya başladı.

Bunu aşmak için pek çok önlem aldık. Bu uygulamaların pek çoğunun yangını söndürmeye yönelik olduğunu görüyoruz. Mevcut zor durumdan tekrar normale dönmek için ne tür politikalar izlemek lazım bununla ilgili henüz somut öneriler ortaya sunulmuş değil. Hem hükümetler, hem ekonomistler krizin etkisini azaltmaya çalıştılar. Türkiye çok şükür bir finans krizi yaşamadı. Bizim daha önceki almış olduğumuz tedbirler ve bankacılık ile ilgili almış olduğumuz tedbirler Türkiye'de bir finans krizini önlemiş durumda. OECD'de bankacılık sektörüne destek vermeyen tek ülke Türkiye'dir. Ancak bizi ne etkiledi? Bizim ihracat pazarlarımız zor durumda. Bugün bir Almanya en büyük ihraç pazarı, İngiltere, Fransa ve Avrupa'nın en büyük ülkelerinde bir daralma var. Biz bu krizin sebebi değiliz. Krizin kaynağı Türkiye'nin uyguladığı politikadan kaynaklanan bir sorun değil. 2009 yılı maalesef Türkiye için kayıp yıl olacak. Pek çok ülke neler yapacağının hedefini dahi yapamamışken Türkiye kriz sonrası hedeflerini açıklamış durumda. Türkiye, yükü çok daha hafif sağlam bir ekonomik programla yoluna devam eden bir ülke olacak. 2010-2011 geldiğinde pek çok ülke hala toparlanamamışken Türkiye en hızlı toparlanacak birkaç ülkeden biri olacaktır" dedi.

Türkiye'nin şimdiden o günlere hazırlanması gerektiğini ifade eden Babacan, "Dış ticaretten sorumlu bakanımız sayın Zafer Çağlayan dünyanın en uç noktalarına gidiyor ve yeni pazarlar oluşturmaya çalışıyor. Yeni müşteriler, yeni pazarlar için en uygun zamandır. Bizim tüm ekonomik uygulamalarımızın yeni oluşturduğumuz programın altındaki temel unsurlardan bir tanesi istişaredir. Biz tartışmalar yaptırıyoruz ve mümkün olduğunca herkesi dinliyoruz. Biz bunu farklı sektörler bazında yaptık. Bunu özellikle Türkiye'nin bölgesel kalkınması için, işte bugün yapacağımız bu toplantı büyük önem taşıyor. Bu zor dönemi aşmaktaki en önemli unsurlar bunlar. Kararlılık, cesaret ve kimseyi şaşırtmadan öngörülebilir şekilde adımlarımızı atarak devam etmek. Makro dengeler son derece önemli. Kuşkusuz çözümler olur, açılımlar yapılır ancak Türkiye'nin makro dengelerini sağlam tutamazsak bunların hiçbiri sağlam olmaz. Türkiye bir gemidir. O gemi sağlam olmadan içindekilerin sağlam olması mümkün değildir. Gemiyi sarsarak,
kavga ile gürültü ile geminin su almasına imkan sağlayacak taleplerle gemiyi yürütmek mümkün değildir. Bunu başarmak için Türkiye'nin her türlü kaynağı vardır. Biz hükümet olarak buradayız. Bugünün verimli olmasını bekliyorum" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 13 Ağustos 2009 Perşembe 15:58:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?