6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Emekli öğretmenin oyuncak hobisi

Emekli ilköğretim okulu öğretmeni Selman Toltay'ın ahşaptan imal ettiği hayal dünyasının ürünü doğal oyuncaklar görenlerin beğenisini kazanıyor.

25 yıllık eğitim hayatının sona ermesinin ardından, Konya'nın Beyşehir ilçesinde Gazi İlköğretim Okulu'ndan 1996 yılında emekli olan Selman Toltay, boş vakitlerini değerlendirmek için evinin bir bölümünü atölyeye çevirdi. Selman Toltay, burada çocukların hayal dünyasına hitap eden ahşaptan oyuncaklar üretmeye başladı.

Kahvehane alışkanlığı olmadığı için emekli olduktan sonra kendisine bu tür bir uğraşı hobi olarak edindiğini belirten Toltay, ürettiği oyuncakların çocukların da ilgisini çektiğini söyledi. Bu oyuncakları oğluna ait kreşe vererek çocukların oynamasını da sağladığını dile getiren Toltay, "Kreşte birçok plastik oyuncak var. Ama şimdi ahşap oyuncakları gören çocuklar bunlara sanıyorum doğal olmasından dolayı ilgi göstermeye başladı. Plastik oyuncakların pabucu dama atıldı. Çocuklar gün boyu bu oyuncuklardan inmiyor, bunlarla oyun oynayıp neşe buluyor" dedi.

El emeği, göz nuru dökerek ürettiği ahşaptan oyuncaklar hakkında bilgi veren Toltay, küçüklüğünde de ağaç ve tahta parçalarını bıçakla yontarak kendi oyuncaklarını yaptığını hatırlatarak, "Bu küçüklükten gelen bir uğraş belki. Çocukluk yıllarımızda buna benzer oyuncaklar yapardık. Ama şimdi teknoloji gelişince aletler çoğaldı. O yüzden evimin bir köşesinde atölye haline dönüştürdüğüm mekanda, genelde bölgemizin türleri olan çam, söğüt ve kayın ağaçlarından oyuncaklar imal ediyorum. Burada imalatta kullandığım bazı tezgahlar da kendi ürünüm. Oyuncakların birçoğu özellikle taytay ve fırfır arabası kendi hayal ürünüm. Yapboz yaparak, hayal dünyamda kurduğum oyuncakların hemen imalatını yapıyorum. Genelde bunlar için bir hafta uğraş veriyorum" diye konuştu.

Sayıları günden güne artan doğal ahşap oyuncaklarını ileride Beyşehir'de Halk Eğitim Merkezi nezdinde açılacak bir sergi ile Beyşehirlilerle buluşturmak istediğini de ifade eden Toltay, "Önümüzdeki yıl 23 Nisan bayramından önce bu oyuncakların sayısını artırabilirsek, vatandaşlarımızla açacağımız bir sergi ile paylaşmak niyetindeyim. Benim emekli olan öğretmen arkadaşlarıma tavsiyem, kahvehane köşelerinde vakit geçirmek yerine böyle faydalı hobilerle uğraşmalarıdır. Böylece hem kendilerine, hem de yörelerine yararlı olurlar diye düşünüyorum. Bunlarla uğraşırken çalışırken adeta dinleniyorum, büyük bir keyif alıyorum. Bu uğraşı emeklilik dönemimde beni hakikaten dinlendiriyor" şeklinde konuştu.

Toltay, ürettiği oyuncakları internette facebook adlı sitede paylaştıktan sonra TRT'nin de çekim yapmak için Beyşehir'e geldiğini, TRT Çocuk kanalında yaptığı çalışmaların ekranlar aracılığıyla Türkiye'deki birçok kişi tarafından izlendiğini sözlerine ekledi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 9 Haziran 2009 Salı 12:49:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?