20
Nisan
2024
Cumartesi
KONYA

Emekli taksiciler isyanda

Konya'da emekli olduktan sonra taksicilik yapmaya başlayan bazı vatandaşlar, Sosyal Güvenlik Destek Pirimi (SGDP) ödemeleri kapsamında maaşlarına yapılan yüzde 15'lik kesintiye tepki gösterdi. Emekliler, çalıştıkları yıllar arasında oluşan yaklaşık 20 bin liralık borcun maaşlarından kesilmesine çözüm bulunmasını istiyor.

Emekliliğe ayrıldıktan sonra hayat şartlarından dolayı yeniden çalışmaya başlayan emekliler, maaşlarından yapılan yüzde 15'lik kesintinin sıkıntısını yaşıyor. Emekli olduktan sonra çalıştıkları yıllar arasında oluşan yüklü miktardaki borçla karşı karşıya kalan emekliler, bu borcun maaşlarından kesinti yoluyla tahsil edilmesine tepki gösteriyor.

"10 YIL SONRA GELEN BORÇ BİZİ PERİŞAN ETTİ"

Emekli olduktan sonra taksicilik yaparak aile bütçesine katkı sağlamayı amaçlayan Nihat Horasan (61), SGDP ödemeleri kapsamında kendisine 2003-2008 ve 2008-2013 yıllarını arasında 20 bin TL civarında borç çıkarıldığını ifade etti. Emekli oldukları için kendilerinden yüzde 15 para kesildiğini dile getiren Horasan, "Biz vergi veriyoruz, katma değer veriyoruz. Biz devletin katma değeriyiz. Dışarıda ben çalışsam 100 lira vereceğim. Ben devlete vergi vererek para kazandırıyorum, bunun üstüne benden yüzde 15 kesiliyor. Bir de haberimiz yokken, 10 sene sonra bize toplu borç çıkardılar. Bizim adresimize bir tane evrak gelmedi. Trafik cezası 15 günde geliyor, bize bu ceza ise 10 yılda geliyor. Hiç böyle bir şey olur mu? 10 yıl sonra borç gelince bizim işimizi, gücümüzü allak bullak etti. Bizi de perişan etti" dedi.

Yapılan kesintiye tepki gösteren Nihat Horasan, "Neden bu para işsizlerden kesiliyor? Bizim ihtiyacımız olmasa zaten çalışmayız. Tetik üzerinde çalışıyoruz. Bizden parayı rahat alıyorlar. Çünkü karakolluk, adliyelik, mahkemelik bir durum yok. Maaş aldığımız gibi maaşımızdan kesiliyor. Ben bin 400 lira emekli maaşı alıyorum. Bana gelen borcu taksitlendirdim. 80 lirası emekliliğe kesiliyor. Bir ay 280 lira kesiliyor, bir ay da bin 80 lira kesiliyor. Sen ne maaş alabiliyorsun, ne de iş yapabiliyorsun. Bir tek ben değilim aşağı yukarı 2 milyon kişi var. Durakta 7 kişiyiz hepimiz de perişanız" diye konuştu.

"BİZ EMEKLİLER MECBURİYETTEN ÇALIŞIYORUZ"

23 yıldır emekli olan 3 çocuk babası Ahmet Yılmaz (70) ise, "Yaşım 70, aldığım maaş bin lira. Çalışmaya mecburum. SGK'dan 2003'den 2008'e kadar bize 10 bin lira, bir de 2008'den 2013'e kadar 10 bin lira borç geldi. Bizlere bildirilmeden, intibak edilmeden, sorulmadan, SGK da bu paraları maaşımızdan kesmeye başladı. Kesinti hala devam ediyor. Yapılandırmaya gidildi. Yüzde 15 maaşımızdan her ay kesiliyor. Bir de yapılandırma borcu çıktı. Onu da bizden alıyor. Bir kısmını maaşımızdan kesiyor, bir kısmını da bize kendisi ödetiyor. Dışarıda postane veya banka şubelerinden yatırtarak bu parayı bizden alıyor. Bizler çok mağdur durumdayız. Biz emekliler çalışıyorsak, mecburiyetten çalışıyoruz ve bizler vergi mükellefiyiz. İkinci bir verginin alınmamasını talep ediyoruz. Yüzde 15'in bizden kaldırılmasını, bu biriken borçların da tamamının silinip, aldığımız paraların da bize geri iade edilmesini hükümetimizden, Başbakanımızdan talep ediyoruz" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 16 Temmuz 2013 Salı 18:43:47
Güncelleme :16 Temmuz 2013 Salı 18:46:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?