6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

En ilginç miras davası

Konya’da görülen ilginç bir miras davasında, çöken Zümrüt Apartmanı’nın altında kalarak hayatlarını kaybeden Seyit Ulugülyağcı ile kızı Zeliha’nın ölüm saatleri, 6 milyon liralık mirasın pay edilmesinde belirleyici olacak

Konya’da 2 Şubat 2004 tarihinde Zümrüt Apartmanı’nın çökmesi sonucu ölen 92 kişi arasında bulunan işadamı Seyit Ulugülyağcı (48) ve kızı Zeliha Ulugülyağcı’nın (24) ölüm saatleri, yaklaşık 6 milyon liralık mirasın paylaşılmasında belirleyici olacak. Çocuk, babasından sonra öldüyse 6 milyonluk miras anneye kalacak, babasıyla aynı anda öldüyse, babanın ailesi de mirastan pay alacak.
Seyit Ulugülyağcı’nın ailesi, baba ve kızın aynı anda öldüğünü bu nedenle mirastan pay alacaklarını iddia ederken, işadamının eşi Feriha Ulugülyağcı (48), kızının enkazdan sağ çıktığını ve hastanede hayatını kaybettiğini belirterek, mirasın tamamen kendisinde kalması gerektiğini öne sürerek dava açtı.
Davaya bakan Konya 1. Asliye Hukuk Mahkemesi, 3 Aralık 2007’de verdiği kararda, baba ve kızın ölüm saatinin belirlenemediğini, TCK’nın 29’uncu maddesine göre, ‘birden fazla kişiden hangisinin önce veya sonra öldüğü ispat edilemezse hepsi aynı anda ölmüş sayılır’ hükmü gereği, anne Feriha Ulugülyağcı’nın açtığı davayı reddetmişti.
Feriha Ulugülyağcı’nın avukatları kararı temyiz etti. Davayı görüşen Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, kararında dosyanın bir kez de Adli Tıp’ın ilgili ihtisas kuruluna gönderilerek, Zeliha’nın kesin ölüm sebebi ve ölüm saatinin belirlenmesi konusunda rapor alınması gerektiğini belirtilerek, davanın yeniden görülmesi istendi.
Şimdi, Konya 1. Asliye Hukuk Mahkemesi, baba ve kızının ölüm saatlerini belirlemeye çalışarak, nakit para ve gayrimenkullerden oluşan 6 milyon liralık mirasın, kimin olduğuna karar verecek.
Türk Medeni Kanunu’na göre baba öldüğü anda, mirası eşi ve kızına kalıyor. Kızı babasından sonra ölünce de, ondan gelen payla birlikte tüm miras eşe kalmış oluyor. Fakat baba ve kız aynı anda öldüyse, babanın altsoyundan hayatta kimse kalmadığı için miras, ailesi (kendi anne-babası) ve eşi arasında paylaştırılıyor.

Para bağışlanacak
Feriha Ulugülyağcı’nın avukatları, davanın kazanılması halinde tüm mirasın bir eğitim kurumuna bağışlanacağını belirterek, “Feriha hanım, bu konudaki tüm dilekçe ve belgeleri hazırladı. Dava kazanıldığı takdirde, tüm miras bir eğitim kurumuna bağışlanacak. Sadece, Feriha hanımın oturduğu ev kalacak. Ancak Feriha hanım öldüğünde bu ev de hayır kurumuna verilecek” dedi.

Milliyet
Yayın Tarihi : 17 Şubat 2009 Salı 09:37:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?