6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Ercan Taştekin'den kitap

Konya'da 5 yıldır ekibiyle birlikte hazırladığı 'Kırmızı Alarm' projesiyle faili meçhul cinayet bırakmayan, 'Mıknatıs' projesiyle hırsızlık olaylarının yüzde 43 azalmasını sağlayan Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürü Ercan Taştekin, yazdığı "Ezber Bozan Polis-lik" kitabıyla da dikkat çekti.

Konya Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürü Ercan Taştekin'in, 19 yıllık meslek hayatında yaşadığı ilginç ve öğretici diyaloglar ile hazırladıkları projeleri anlattığı, "Ezber Bozan Polis-lik" adlı kitabı yayınlandı. Taştekin, kitabında 'Polisiye diyaloglar', 'Sokaklarda yaşananlar', 'Polisin huzur projeleri' ve 'Polisin not defterinden' diye ayırdığı 4 bölümle yaşadıklarını anlattı. Asayiş Şube Müdürü Taştekin, kitabında polisiye diyalogları anlattığı bir bölümde, işin aslı dediği 'Aslı' ile sadece 'Serap' dediği iki devreyi dinleyerek onlarla konuşuyor. Burada Serap, Aslı'ya, "Sen şimdi ayyuka çıkmış olan torpil konularına da bunlar hikaye dersin" diyor. Aslı ise, "Yok diyemem ama geldikleri gibi gidiyor, yani geçici bir durum. Tavassuta açık yöneticiler başarının en önemli sırrı işi ehline vermek kuralına uymadıkları için başarısız oluyorlar. Torpille gelenler de bulundukları statünün hakkını veremeyip zamanla bedelini ödüyorlar" diye cevap veriyor.

MALUM İLE ALİM KOMİSER

Yine aynı bölümde 'Malum' ile 'Alim' komiseri konuşturan Taştekin, bir polisin nasıl çalışması gerektiğini anlatıyor. Malum komiser Alim komisere gelerek, önlerinde önemli görevler olduğunu, personelin yıllık izinlerini kaldırıp, ''12 saat çalışıp 24 saat dinlenme sisteminden 12-12 çalışmalıyız, polislik fedakarlık ister'' diyor. Alim komiser ise, "Yıllardır işe ek olarak işgüzarlık yapıyoruz. Çağdaş polislikte en üst düzeyde tedbir almak personelin çalışma saatlerini artırarak sağlanmaz. Normal olanı eğitim, ikna, bilinç, duyarlı hale gelme, takım oyunu, teknolojiden yararlanma ve benzer bilimsel yaklaşımlar sağlamaktır. Bu donanımlara sahip olmayanlar babadan kalma usullerle çalışır" diyor.

KATİLLERİ KORKUTAN KIRMIZI ÇİZGİ

Konya'da 5 yıldır meydana gelen bütün cinayetlerin faillerini ufak bir ayrıntıdan yola çıkarak yakalanmasını da anlatan Taştekin, kitabında şöyle diyor:
"Kırmızı Alarm projesinin sağlaması yapıldığında isabet oranının değeri de anlaşılacaktır. Hiçbir cinayet faili meçhul kalmadığı gibi, konu artık çözülüp, çözülmemeden ziyade, en kısa sürede çözülme aşamasına girmiştir. Ekip çalışması, hız ve titizlikle cinayetler bazen 3 saatte, bazen 8 saat içerisinde aydınlatılmıştır. Projenin yararlarını sadece 'hızlı cinayet çözme'ye indirgemek haksızlık olacaktır. Belki daha önemli bir gelişme şu denilebilir. Delilden şüpheliye gitme anlayışı tüm cinayetlerde uygulanarak polisin olumlu değişimi pekiştirilmiş ve hukuk sistemimize önemli bir kazanım hediye edilmiştir. Belki daha önemlisi de, yapanın yanına kar kalmadığı hissini oluşturmuştur. Bu sayede eskiye dayalı cinayetler de çözülmüştür."

İNCİ KİNCİ POLİS

Kitabının bir bölümünde Bir"inci" ve İ"kinci" polisliğe de değinen Taştekin inci polisliği şöyle açıklıyor:
"Etikçidir. Görevini yaptığı ve meslek etiği kurallarına uyduğu için yorulur, çoğunlukta zor durumda kalmaz. Kinci polis ise etekçidir. Rahatı, çıkarı peşinden koşarken, işlediği suçlardan yakalandığında ceza almaktan kurtulmak için el etek öper."  ''Ezber Bozan Polis-lik'' kitabının arka kapağında ise şu satırlar yer alıyor:
"Bu kitabı medya okumalı; şu ana kadar Konya CSI olarak haberleştirdiği bir polisin belki de daha önemli yönünü görmek ve göstermek için. Bu kitabı Polis Akademisi öğrencileri okumalı; ideal polis amirliği konusunda öğrenecekleri birçok konuyu bulabilecekleri için. Bu kitabı polis memurları, polis okulu öğrencileri okumalı, nasıl bir amir istediklerinin somut cevabını alabilecekleri için. Bu kitabı suçlular okumalı; ayaklarını denk almaları için. Ve elbette bu kitabı tüm halkımız okumalı, vergileri ile maaşlarını ödedikleri güvenlik görevlilerinin hizmet sunan olduklarını ve daha fazlasını talep etmek için."
Bu yıl İl Emniyet Müdür Yardımcılığına terfi etmesi beklenen Asayiş Şube Müdürü Ercan Taştekin, kitabında daha birçok konuya değinirken, bunları da örnekleriyle anlatıyor.
 

iha
Yayın Tarihi : 1 Mart 2009 Pazar 15:53:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?