6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Ereğli Sazlıkları alarm veriyor!

Konya'nın Ereğli ilçesinde bulunan ve Türkiye'nin en önemli doğal parklarından olan Ereğli Sazlıkları'nda su seviyesi kırmızı alarm veriyor. Yağış azlığı ve yanlış sulama teknikleri nedeniyle sazlıklar kuruma noktasına geldi.

Ereğli Sazlıkları ve Çevresini Koruma ve Güzelleştirme Derneği (ESKOD) Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Şentürk, Ereğli olarak sahip oldukları en büyük tabiat örneğinin Ereğli Sazlıkları olduğunu belirterek, "Kötü yönetim anlayışı nedeniyle Ereğli Sazlıkları sonun başlangıcına girmiştir. Gelinen bu noktada kötü yönetim anlayışı kadar insanlarımızın duyarsızlığı da etkili olmuştur. Ereğli ve bölgenin eko dengesini sağlayan Akgöl ile Ereğli Sazlıkları bugün can çekişiyor. Bir zamanlar kuşların göç yollarının en önemli merkezi konumundaki Akgöl ile binlerce canlıya ev sahipliği yapıp üremelerini sağlayan Ereğli Sazlıkları neredeyse yok olmak üzere" dedi.

Bu yıl bölgede yağışların yüzde 15'e varan oranlarda azaldığını da dile getiren Şentürk, "Bölgede susuz tarım bitmiştir. Rüzgar erozyonu, çölleşme, toz ve kum fırtınaları bozulan dengeyle birlikte Ereğli'nin kaderi olmuştur. Bu görüntü Akgöl, doğal hayat ve Ereğli'nin bitiş resmidir. Bakınız Ereğli Sazlıkları'nda kesilen kamışlar bölge insanımızın ekmek kapısı idi. 1 milyon dolayında kesilen ve yalıtım malzemesi ve dekorasyonda kullanılmak üzere Avrupa'ya ihraç edilen kamışların kesilme miktarı 40 binlere kadar düştü" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 3 Şubat 2009 Salı 21:04:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?