6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Ereğli'nin 4 yılda çehresi değişti

Konya'nın Ereğli İlçe Belediye Başkanı Ahmet Özdoğan, geride bıraktıkları 4 yılda yaptıkları hizmetlerle ilçenin çehresini değiştirdiklerini söyledi.

Ereğli Belediye Başkanı Ahmet Özdoğan, göreve geldikleri gün fiziki sorunları gidermek için vakit kaybetmeden çalışmalara başladıklarını belirtti.

Başkan Özdoğan, 35 yılda yapılan kanalizasyon çalışması kadar çalışmayı kendilerinin 4 yılda yaptığını ve Ereğli Stabilizasyon Havuzlu Arıtma Tesisi'nin de kısa bir süre önce su toplamaya başladığını kaydetti.

Başkan Özdoğan, yıllık 6 milyon metreküp suyu arıtarak Akgöl'e aktaracak tesisin ekolojik dengeye katkı sağlayacağını dile getirerek, "Yüzde 50'si hibe olarak yaptırılan tesiste saniyede 750 litre debide su toplayabileceğiz. 6 yılda bir kez havuzların dibindeki tortuları temizlenerek gübre fabrikalarına satılabilecek. Arıtılan suyun yüzde 85'i küresel ısınma nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşılaşan kuş cenneti Akgöl'e aktarılacak" dedi.

Yüzde 80 oranında tamamlanan doğalgaz dağıtımına aynı oranda halkın katılımının sağlandığını, ilçede hava kirliliğinin önlendiğini anlatan Başkan Özdoğan, yeni kaynaklar oluşturarak 20 yıllık borçların ödendiğini ve hacizlerin kaldırıldığını ifade etti.

Belediye çalışanlarının artık maaşlarını gününde aldığını ifade eden Başkan Özdoğan, "Temizlik işlerinin özelleştirilmesi sayesinde bu hizmetin bedeli 3 milyon YTL'den 1 milyon YTL'ye düştü ve büyük bir gelir elde ettik. Daha önce gidilmeyen mahalleler ve yakın köylerin çöplerini almaktayız. Çöp döküm alanı için Avrupa Birliği (AB) hibe projesi hazırlandı. 10 milyon euro değerindeki proje değerlendirme aşamasında. Aşevimizin mutfağı 5 yıldızlı otel mutfağına dönüştürüldü. İhtiyaç sahibi insanlara yemek ve kıyafet konusunda kendimiz ne yiyorsak, ne giyiyorsak aynısını vermek için proje devreye soktuk. Bu sosyal proje kapsamında ilçe halkımızın kullanmadığı 60 bin kıyafet ihtiyaç sahiplerine dağıtıldı" şeklinde konuştu.

EREĞLİ'YE 300 MİLYON YTL KATKI SAĞLAYACAK HAYVANCILIK PROJESİ

Sadece fiziki, sosyal ve kültürel alanda değil istihdam alanında da hizmet etmeye çalıştıklarını vurgulayan Başkan Özdoğan, Ereğli'nin en büyük sorunları arasında işsizlik geldiğini vurguladı. Her gün onlarca kişinin belediyeye iş müracaatında bulunduğunu dile getiren Başkan Özdoğan, tarım ve hayvancılık şehri olarak nitelendirdiği Ereğli'de ilçe ekonomisine 300 bin YTL katkı sağlayacak TOKİ işbirliği ile yapılacak Haykent Projesi'ne de kayıtların başladığını açıkladı.

10 bin kişiye istihdam sağlayacak proje hakkında bilgi veren Başkan Özdoğan, "3 yıldır çalıştığımız bu büyük proje ile ilgili olarak daha önce vatandaşlarımıza yönelik bilgilendirme toplantıları düzenledik. 50 ve 100 sağmallık bölümlerin satışlarına başladık. 50 sağmal bölümde yaklaşık 150, 100 sağmallık bölümde ise 300 büyükbaş hayvanın barınacağı ve toplamda 60 bin büyükbaş hayvanın açık besi şartlarında yer alacağı bu büyük proje sadece ahırlardan oluşmamakta. Bu proje gübre çukurundan yeni doğan ünitesine, yem silosundan konutlara kadar her şeyin tam anlamı ile düşünüldüğü komplike bir projedir. Bu proje Ereğli Belediyesi ve TOKİ işbirliği ile gerçekleştirilecektir. Önemli olan ise buranın satışı ve işletmesidir. İşletmeciliği ise yapımından çok daha önemlidir. Bu noktada işletmenin verimli olarak devamı ve hükümetimizin sağladığı desteklerden faydalanmak amacı ile Haykent isimli bir kooperatif kuruldu. Kooperatifimiz buranın işletilmesi ve hayvanların sağlıklı şartlarda yetiştirilmesinin denetimini sağlayacaktır. Bu projenin bence en önemli ayağı yapımı ve satışı kadar doğru ve verimli işletilmesi olmaktadır. Bu işletme doğru bir şekilde ilerlediğinde Ereğlimize büyük bir ekonomik kaynak aynı zamanda yaklaşık 10 bin kişiye istihdam olanağı da sağlayacaktır. Haykent ülkemizde tek, dünyada ise eşine az rastlanır bir proje olarak Ereğli süt üretimini 3 katına çıkartacak, aynı zamanda soğutulmuş süt üretildiğinden direkt sanayiciye aktarımı sağlanacaktır. Bu proje kaliteli süt üretiminin yanında Ereğli'ye hayvancılık borsasında önemli bir yere gelme fırsatı da sunacaktır. Bütün bunların yanı sıra proje sayesinde Ereğli içinde yayılmış olan küçük çaplı işletmeler ve hayvancılık tek bir merkezde toplanmış olacaktır. Küçük çaplı işletmelere de bu projede birlikte hareket etmeleri imkanı sağlanmıştır" diye konuştu.

Başkan Özdoğan, 2 Mayıs tarihine kadar devam edecek başvurularda, 50 sağmallık bölümler için 10 bin YTL, 100 sağmallık bölümler için 20 bin YTL başvuru bedellerinin Ziraat Bankası'nda açılan hesaba yatırılarak hak sahibi olunabileceğini ve taksitlerin 180 ay süreceğini sözlerine ekledi.

 

.
Yayın Tarihi : 16 Nisan 2008 Çarşamba 10:40:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?