6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Esrarengiz kokunun nedeni ne?

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cengiz Akköz ile İl Çevre ve Orman Müdürlüğü Çevre Yönetimi Şube Müdürü Hasan Küçükaydın, kötü kokunun nedeninin belirlenmesi için başlatılan çalışmalar kapsamında Acıgöl'e geldi.

Konya'nın Karapınar ilçesinde bulunan Acıgöl'den çevreye yayılan kötü kokunun nedeninin bulunması için çalışmalar devam ediyor. Yaklaşık 1 ay önce gölden kötü koku yayılmaya başlaması üzerine, 10 gündür araştırma yapılıyor.

Akköz ve Küçükaydın, analiz için gölden su örneği aldı. Göldeki kokunun büyük ihtimalle kükürt gazından kaynaklandığını ancak, gerçek sebebinin gerekli tahliller yapıldıktan sonra netleşeceğini belirten Akköz, ''Gölde bakteriyel faaliyetler mevcut ve gölün tabanından yüzeye karşı bir hareketlenme söz konusu. Göl, volkanik bir yapıya sahip. Göldeki renk değişikliği de sediman (kayaç parçacıkları) hareketliliğe bağlı olarak kendisini gösteriyor. Gölde sürekli araştırma yapan birisi olarak ilk kez bu görüntü ile karşılaşıyorum'' dedi.

Akköz, gölün mavi olan renginin koyulaşması ve göl yüzeyindeki yağlanmanın nedenini anlamak için bazı analizler yapacaklarını; sonuçları yakın zamanda kamuoyu ile paylaşacaklarını bildirdi.

zaman
Yayın Tarihi : 7 Şubat 2008 Perşembe 12:48:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?