6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Et fiyatları düştü!

İTHALATA BAŞLIYORUZ AÇIKLAMASI ET FİYATLARINI DÜŞÜRDÜ

Konya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Kıyasettin Taşkın, ülkedeki hayvan sayısının et tüketimini karşılayacak sayıda olduğunu ancak oluşan fiyat artışı beklentisi nedeniyle et fiyatlarının arttığını belirterek, "Bakanlığın ithalata başlıyoruz yönünde yaptığı açıklama bile karkas etin toptan fiyatını 15 TL civarına çekti" dedi.

Taşkın, önemli olan noktanın ithalatla ülkeye et girişinin sağlaması değil, piyasada fiyatın düşeceğine yönelik bir beklentinin oluşturulması olduğunu ifade ederek, "Temel politikanın hem üreticinin, hem de tüketicinin korunması şeklinde olması gerekir. Türkiye son yıllarda üretimde oldukça iyi bir aşama kaydetmiştir. Burada bilinmesi gereken nokta, fiyatların bu kadar yükselmesinde et üreticilerinin bir rolü olmadığıdır. Arada bu işin spekülasyonunu yapanlara karşı bir tedbir alınmalıdır. Karkas kesim et fiyatlarının şu anki değeri olan 15 TL civarında olmasından üretici uzun vadede bir kayba uğramayacaktır” dedi.

Etin ithal edilmesiyle et fiyatlarının gerileyeceğini, fakat yerli üretimin de bundan çok zarar göreceğini belirten Taşkın, “Böylece sorunlar biçim değiştirerek daha da büyüyecektir. Bu geçici çözüm ile hayvancılık gerileyecek ve uzun dönemde dış pazarların istediği fiyattan et almaya muhtaç olunacaktır. Bunun yerine devletin regüle edici tavrı ile piyasanın dengelenmesi gerekmektedir. Bakanlığın yaptığı son açıklama bile et fiyatlarını düşürmeye yetmiştir. Amaç yerli üretimi koruyarak, reel olmayan fiyatların önüne geçmek olmalıdır” şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Nisan 2010 Çarşamba 19:46:01
Güncelleme :28 Nisan 2010 Çarşamba 23:12:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?