6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Fare istilası verimi düşürdü

FARE İSTİLASI PANCARDA DA VERİMİ DÜŞÜRDÜ

Beyşehir Gölü Havzası'nda hububat, patates ve sebze ekili alanlardan sonra şeker pancarı ekili alanları da istila eden tarla farelerinin ürün kaybına yol açtığı bildirildi.

Konya'nın Beyşehir ilçesinde şeker pancarı hasadı devam ederken yaşanan verim kaybı nedeniyle üretici kara kara düşünüyor. Beyşehir Ziraat Odası Başkanı Dursun Ersözlü, yoğun olarak tarla faresi şikayetinin geldiği pancar ekili alanları gezerek çiftçinin sorunlarını yerinde dinledi.

Üreticiler Ziraat Odası'ndan ve yetkililerden tarla faresine karşı toplu mücadele yapılması konusunda harekete geçmesini istedi. Ziraat Odası Başkanı Dursun Ersözlü, bu yıl hububat, bostan, patates ve sebze ekili alanların ardından şeker pancarı ekili arazilerde de hasat döneminde benzer sorunları gördüklerini söyledi. Tarla faresi popülasyonunun artmasını hasat dönemi sonrasında yakılan anız yangınlarına bağlayan Ersözlü, “Farelerle beslenen türler doğada kaybolmaya yüz tutunca, çiftçiler bu doğal felaketle karşı karşıya kaldı. Üretici bir başka deyişle kendi bindiği dalı kesti. Şeker pancarı ekili alanlarda da büyük verim kayıpları yaşanıyor. Tarla farelerinin dadandığı arazilerde ne ürün bulursa yediğine, içlerine yuva yaptığına, arazilerde çok sayıda yuva yaptıklarına tanıklık ediyoruz” dedi.

Pancar üreticisi Remzi Erdir ise, bu yıl 15-16 ton ürün beklerken ancak 12 ton pancar alabildiklerini belirterek, “Geçtiğimiz yıl böyle bir sorun ortada yoktu. Tarlalarımızda aşırı bir fare yoğunluğu var ve bu yıl önemli ölçüde verim kaybına uğradık. Zararımız çok büyük. O yüzden, bu tarla faresine karşı odamızdan ve yetkililerden köklü bir çözüm bulmasını bekliyoruz” diye konuştu.

FARE İSTİLASI PANCARDA DA VERİMİ DÜŞÜRDÜ
İHA
Yayın Tarihi : 29 Ekim 2009 Perşembe 13:11:05
Güncelleme :29 Ekim 2009 Perşembe 13:51:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?