6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Fareler meyve ağaçlarına dadandı

YILAN TOPLAMA KAMPANYASI TUTMADI

Konya'nın Beyşehir İlçesi Ziraat Odası Başkanı Dursun Ersözlü, hasat döneminde ekili arazilerdeki hububat, şeker pancarı, kavun ve karpuz ile patates gibi ürünlere dadanan tarla farelerinin, kış mevsiminin gelmesiyle birlikte yiyecek bulamaması nedeniyle meyve ağaçlarına dadandığını söyledi.

Ersözlü, Tarım İlçe Müdürlüğü ekiplerinin tarla faresine karşı başlattığı mücadelenin devam ettiği Beyşehir yöresinde şimdi de çiftçinin, zararlının meyve ağaçlarına dadandığından yakındığını söyledi. Beyşehir'e bağlı Göçü köyünde gövdesi 50 santimetre olan bir alıç ağacının kabuğunu kemirerek yere döktüğüne bizzat tanık olduğunu dile getiren Ersözlü, meyve üreten birçok çiftçinin tarla faresinin verdiği zarardan dert yandığını belirtti. Fare mücadelesi kapsamında Ziraat Odası olarak sonbahar döneminde bir kampanya başlattıklarını hatırlatan Ersözlü, kır yılanı yakalayıp getirene tanesi 5 liradan ücret ödeyeceklerini duyurduklarını belirterek, "Ancak kampanyadan arzu ettiğimiz neticeyi alamadık. Doğadaki farenin en büyük düşmanı yılanlardır. Bu kampanyanın istediğimiz şekilde sonuçlanmamasının sebebi de yılan neslinin artık yok olmaya yüz tutmasıdır. Çünkü düzenlediğimiz kampanya ile kır yılanı getirene belli bir bedel ödeyecektik. Bu kampanya ile çok sayıda yılanın getirilmesini bekliyorduk. Toplanan yılanları arazilere salıp çoğalan fare neslinin azalması için gayret gösterecektik. Demek ki, doğada yılan kalmamış. Kampanyaya katılıp arazide yılan arayan birçok insanın bulamadığından yakındığını gördük” dedi.

Beyşehir Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Şanal ise, köylülerin artık meyve fidanı dikmeyecekleri yönünde kendilerine bilgi verdiğini belirterek, “Nedenini sorduğumuzda; ağaçlara sahip olamadıklarını, farelerin taze fidelerin her yanını kemirerek, seneye ağacı kuruttuğunu söylüyor. Bu çok tehlikeli bir durum. Çiftçi tarla faresi konusunda büyük bir yılgınlık içerisinde. Yetkililerimizin tarla faresine karşı başlattığı mücadele eğitim çalışmaları ile birlikte yürüyor. Ancak, bilinçli bir ilaçlamanın yapılması gerekiyor. Arazide her gördüğümüz delikte fare yok. O yüzden, her galeriye zehir koymak, hem zehirin heba olması, hem de mücadelenin etkinliğini azaltabilir. İlaçlama yapılırken, doğadaki yaban hayvanlarına da zarar vermemek ve bu mücadeleyi bilinçli olarak yapmak gerekiyor. Bu da çok önemli. Çünkü, zehiri yiyerek ölen fareyle beslenmek isteyen kuş ve diğer türler de bu mücadele çerçevesinde risk altında kalabiliyor” şeklinde konuştu.

YILAN TOPLAMA KAMPANYASI TUTMADI
İHA
Yayın Tarihi : 14 Aralık 2009 Pazartesi 11:28:04
Güncelleme :14 Aralık 2009 Pazartesi 11:30:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?