6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Fareler tarlaları istila etti

Konya'nın Beyşehir ilçesine bağlı bazı köylerde ekin tarlalarını istila eden fareler, arazide hasat edilecek ürün bırakmadı.

Arazilerde inceleme yapan Beyşehir Ziraat Odası Başkanı Dursun Ersözlü, tarla farelerinin istilası nedeniyle yaklaşık yüzde 50'lik bir ürün kaybının olduğunu tahmin ettiklerini söyledi.

Tarla farelerinin çoğalmasını son yıllarda artış gösteren anız yangınlarına bağlayan Ersözlü, doğal dengenin bozulması nedeniyle ilginç bir kampanya başlattıklarını da açıkladı. Ersözlü, fareleri yok etmek için tarlalara kır yılanı bırakacaklarını ve kendilerine getirilen yılan başına 5 TL para vereceklerini bildirdi.

Ersözlü, ilçeye bağlı Yukarı Esence, Karahisar ve Çiçekler köyleri ile Esence beldesinde görülen dev farelerin 1 kilogram ağırlığa sahip olduğunu çiftçilerden öğrendiklerini anlatarak, "Anız yangınları sonucu toprakta böcü börtü, yılan kalmadı. Farenin en büyük düşmanı olan yılan nesli ile avlanarak nesli tüketilen tilkiler doğada azalınca, fareler tarlalarda şimdi cirit atmaya başladı. Oysa bir tilki yılda 6 bin 500 adet fare yiyormuş. Yılanın da fare ile beslendiği göz önünde bulundurulursa, farelerin çoğalması normal. Sorun çok büyük, tarlaların her yanı fare yuvaları ile kaplı. Beyşehir'in birçok yerleşim biriminde benzer sorun yaşanıyor ama, bahsettiğimiz bu 4 köyümüzde durum çok daha vahim. Çünkü, bazı çiftçilerimizin ektiği tarlasında hasat edecek bir teneke ürün kalmamış. Atılan ilaçlar da tesir etmeyince, çaresiz kalmışlar. Tam da hasat sezonunun ortasında yaşanan bu kabus, bize ve tarım kuruluşlarına da geç haber verildi. Şu an yapacak bir şey yok. Ama, Ziraat Odası olarak bir kampanya başlattık. Canlı olarak odamıza kır yılanı getirene tanesi 5 liradan ödeme yapacağız. Toplanan bu yılanları sorun yaşanan bölgelerde tarlalara salıp, farelerin çoğalmasının önüne geçmeye çalışacağız. Aksi takdirde, hasat sonrasında bu farelerin açlıktan köyleri istila etme endişesi de var" dedi.

Yukarı Esence Köyü Muhtarı Hanefi Ersözlü ise, bölgeyi istila eden tarla fareleri yüzünden arazide tarlasına biçerdöver sokamayan birçok çiftçi olduğunu savundu. Tarlada buldukları her şeyi yiyen farelerin açtıkları deliklere gizlendiklerini söyleyen Ersözlü, "Yaşanan adeta bir felaket. Tarlalarda, deliklere gizleniyorlar. Su motorundan su tuttuğumuz bir delikten 20 fare birden çıktığına şahit olduk. Tarlalarda ekinin yanı sıra, şimdi de pancar, patates ve diğer ürünlere musallat olmaya başladılar.Korkumuz; tarlada ürün bittikten sonra köydeki evlerimizi istila etmeleri. Devletimizden yaşanan soruna bir çare bekliyoruz" diye konuştu.

Aynı köydeki çiftçilerden Ömer Çakır da, büyük zarara uğradıklarını belirtti. Çiftçi Çakır, "Tarlada fareler ürünümüzü yemiş, bir şey bırakmamış. 100 kilo ürün çıkacak tarladan, şimdi 30-40 kilo çıkıyor" derken bir başka çiftçi Osman Ceran ise, "Ben de 100 kilo beklerken 13 kilo ürün aldım. Fareler sürüler halinde çalışıyor, bir ikisi sapını koparıyor, diğerleri deliklere taşıyor. Arazilerdeki tarla deliklerinin önü buğday başakları ile dolu. Bunlar ekinin sapını bile yuvalarında depo yapıyor" şeklinde konuştu.
 

İHA
Yayın Tarihi : 7 Ağustos 2009 Cuma 12:14:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?