5
Mayıs
2024
Pazar
KONYA

Fasulye böyle zam görmedi

Konya'da 'Kurucu Mehmet Ağa' adında 30 yıldır işlettiği lokantasında günlük yaklaşık 25 kilo kuru fasulye yemeği satan Mehmet Ali Dönmez, 2000-2002 yıllarında Bülent Ecevit hükümeti zamanında devalüasyon olmuş ve kullandığımız yağda böyle bir zam görmüştük. 30 yıldır kuru fasulye ile ilgili hiç böyle bir bu kadar artış yaşamamıştı. dedi.

Konya'nın en eski mahallelerinden birisi olan Arapoğlu Makasında 'Kurucu Mehmet Ağa' adındaki lokantasında kuru fasulye yemeğinin meşhurluğuyla bilinen Mehmet Ali Dönmez, şunları söyledi

Sezon başında kuru fasulye fiyatlarının yükseleceği belliydi. Her yıl olduğu gibi bu yıl da toptan olarak alım yaptık. Bu yüzden zamlardan fazla etkilenmedik. Yemeklere de zam yapmadık. Genellikle öğrencilerin tercih ettiği kuru fasulye pilav ve tatlıyla birlikte 7 liraya veriyoruz. Müşterilerimizde çok fazla kayıp yaşamasak da haberlerden kuru fasulyenin zamlandığını duyup gelmeyenler de var.

ECEVİT DÖNEMİNDE YAĞDA ZAM GÖRMÜŞTÜK

Yaklaşık 30 yıldır kuru fasulye yaparak sattığını ve ilk kez böyle bir zamla karşılaştıklarını ifade eden Dönmez, Kuru fasulye özellikle öğrencinin ve alım gücü düşük olan vatandaşların tükettiği gıda maddelerinin başında geliyor. Bizi de genellikle öğrenciler tercih ediyor. Meslek hayatımdaki 30 yıl içerisinde ilk kez böyle bir zam oranıyla karşılaşıyoruz. Bülent Ecevit hükümeti zamanında devalüasyon olmuş ve kullandığımız yağda böyle bir zam görmüştük. Kuru fasulye ile ilgili hiç böyle bir bu kadar artış yaşamamıştı. İlk defa böyle bur durumla karşı karşıyayız. Biz sadece kuru fasulye üzerine yemek yaptığımız için sezon başında toptan alıyoruz. Bu yüzden de zamdan etkilenmedik ve yemek fiyatlarını da yükseltmedik. Ama bu mesleğin içerisinde olup da dönem dönem kuru fasulye alanların Allah yardımcısı olsun. Gerçekten işleri çok zor. Benim sezon başında toptan kilosunu 4 liraya aldığım kuru fasulye şimdi 10 liraya yükselmiş. Perakende olarak kilo satışları ise 12 liradan başlayıp 15 liraya kadar çıkıyor. diye konuştu.

Böyle bir ortamda fırsatçılık yapılmaması gerektiğine dikkat çeken Dönmez, deposunda şu an kuru fasulyeyi bekletip de fiyatın yükselmesini bekleyenler olduğunu duyduklarını sözlerine ekledi.

ZAMLARDAN NASİBİMİZİ ALIYORUZ

Lokantaya müşteri olarak gelen Durmuş Ali Ölmez de, Türkiye ekonomisi zor anlar yaşıyor. Bunlar da gıdaya, petrole ve elektriğe zam olarak yansıyor. Bizim vatandaş olarak yapabileceğimiz bir şey yok. Hükümetin başındaki insanlar bunu düşünmesi ve tedbir alması gerekiyor. Kuru fasulyede bu seneye gelinceye kadar böyle bir zam oranıyla karşılaşmamıştık. Bunun da ekonominin kötüye gitmesinden mi yoksa Türkiye'de yaşanan son olaylardan mı kaynaklandığını bilmiyoruz. Ama zamlar gıdalarımıza yansıyor ve biz de nasibimizi alıyoruz dedi.

DHA
Yayın Tarihi : 16 Ocak 2014 Perşembe 12:30:50
Güncelleme :18 Ocak 2014 Cumartesi 15:05:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?