4
Mayıs
2024
Cumartesi
KONYA

Fatih Sultan Mehmet kimin torunu

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Mevlana Araştırma ve Uygulama Merkezi (SÜMAM) Müdürü Yrd. Doç. Dr. Nuri Şimşekler, pek çok tarihi kaynağın, Fatih Sultan Mehmet'in 6. kuşaktan Mevlana'nın torunu olduğu görüşünde birleştiğini söyledi.

Şimşekler, Mevlana'nın sevgi ve hoşgörü temelinde yükselen anlayışıyla, mesajlarını çağımız insanına bile ulaştırmayı başaran büyük bir şair, düşünür ve mutasavvıf olarak kabul edildiğini belirtti.

Şimşekler, 13 yüzyıl Selçuklu döneminde yaşamış olan Mevlana ile Osmanlı padişahları arasında bir bağ olduğu tezini, üzerinde durulacak bir konu olarak gördüklerini, doğruluğu tümüyle kesinleşmemiş bu bilgiden, Türkiye'de pek çok kişinin de haberdar olmadığını vurguladı.

Pek çok tarihi kaynağın, Fatih Sultan Mehmet'in 6. kuşaktan Mevlana'nın torunu olduğu görüşünde birleştiğinin altını çizen Şimşekler, şunları kaydetti:

"Örneğin, Osmanlı padişahlarından Çelebi Mehmet, Mevlana soyundan geldiği için Çelebi unvanını alıyor. Bu konu aslında doğrudan tarihçilerin ilgi alanına giriyor. Biz bu konuyu derinlemesine araştırmadık ancak, bu tarihi tespit, tarihçiler tarafından yalanlanamıyor. Ünlü Mevlana Araştırmacısı, merhum Kültür Bakanlığı Eski Müsteşarı ve eski Konya Müzeler Müdürü Mehmet Önder de bir konferansta sunduğu tebliğinde, Fatih Sultan Mehmet'in, Mevlana'nın 6. kuşaktan torunu olduğunu ifade etmektedir."


aa
Yayın Tarihi : 19 Aralık 2006 Salı 11:14:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?