4
Mayıs
2024
Cumartesi
KONYA

Fazla otlamaktan çatlıyorlar

Konya'nın Beyşehir ilçesi Yeşildağ Beldesi'nde son iki ay içerisinde büyükbaş hayvanların telef olması besicileri endişelendirmişti. Yapılan araştırmada ise hayvanların göl kenarında fazla otlamaktan dolayı çatlayarak telef oldukları belirlendi.

Son iki ayda Yeşildağ Beldesi'nde 50 büyükbaş hayvanın telef olması üzerine inceleme başlatan İlçe Tarım Müdürü Nurettin Karşıyaka, yapılan araştırma sonucu hayvanların aşırı otlama sonucu çatlayarak telef olduğunu belirlediklerini söyledi.

Nurettin Karşıyaka, "Son iki ay içinde karınları şişmiş bir vaziyette büyükbaş hayvan leşleri bulduk. Bunun üzerine ölen hayvanlardan örnekler alarak Konya Tarım İl Müdürlüğü'ne gönderdik. Yapılan incelemede ölüm sebebinin aşırı otlanma olduğunu anladık. Yeşildağ ve göl çevresinde büyükbaş hayvanlar başıboş bırakılıyor ve bu hayvanlar sazlıklar arasına girerek yeşil kamışlardan aşırı miktarda yiyor. Bunun sonucu gaz oluşuyor ve hayvan çatlayarak telef oluyor. Telef olan bu hayvanları ise kurt ve köpekler parçalıyor" dedi.

Hayvanların kontrollü beslendikleri taktirde bu olayın yaşanmayacağını da dile getiren Karşıyaka, "Biz daha önce de besicilere bu konuyu belirttik. Eğer hayvanlar başıboş bırakılırsa bu tür ölümler yaşanmaya devam edecek" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 23 Ekim 2007 Salı 15:51:45
Güncelleme :23 Ekim 2007 Salı 15:52:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?