6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Felçli kayınpedere ilginç icat

Konya'nın Seydişehir ilçesinde bir kişi, felç geçirdikten sonra egzersiz yapması önerilen kayınpederi için evde vinç sistemi kurdu.

Seydişehir'de yaşayan ve boynunda meydana gelen tümör nedeni ile ameliyat olan Yasemin Madenoğlu (50), devam eden süreçte felç oldu. Tamamen vücut işlevini kaybeden Madenoğlu, fizik tedaviye başvurdu.

Bu tedavi sonrasında Madenoğlu'nun el ve kollarının hareketi sağlandı ancak belden aşağısı hareket yeteneğini kaybetti.

Konya'da Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Hastanesi'nde tedavi gören Yasemin Madenoğlu, geri kalan tedavisinin evde yapılabileceği önerilerek hastaneden taburcu edildi. Yakınlarından yardım alarak hareketleri ve ihtiyaçlarını gideren Madenoğlu'nun iyileşme seyrinin kötüye gitmesi, damadı olan Ahmet Selçuk Kırdar'ı (33) bu konuda arayışa itti.

Damat Kırdar makine, tasarım ve geliştirme yeteneğini kullanarak kayınpederi için hasta vincini bir buçuk hafta gibi bir sürede tamamen kendi imkanları ile yaptı. Kırdar, kendisinin tasarlayıp geliştirdiği uzaktan kumandalı hasta vinci hasta hareket takip sistemi ile kayınpederinin tüm fiziksel hareketlerini özgür bir şekilde insan gücüne ihtiyaç duymadan başarmasını sağladı.

Meslek lisesi elektrik bölümü mezunu Ahmet Selçuk Kırdar, geçirdiği ameliyat sonrası felç olan yatağa bağımlı kayınpederi Yasemin Madenoğlu'nun başkalarının yardımını almadan hayatını devam ettirebilmesini sağlamak için bir şeyler yapmaya karar verdiğini söyledi.

Kırdar, kendisini otomasyon ve elektrik branşında geliştirdiğini ifade ederek, "Tasarım ve geliştirmeye meraklıyım ve CNC sistemleri üzerinde çalışmalarımı yoğunlaştırdım. İnsanların hayatını kolaylaştıracak hasta vinci ve buna benzer tasarımlar yapmak için çaba harcıyorum. Bu vinç ile hasta özgür bir durumda istediğini yapabiliyor. Hastanın özel durumuna göre ortopedik uyumlu hasta vincinin yapımı benim için zor değil. İmkan ve şartların oluşması durumunda hasta vincini geliştirebilirim" dedi.

Yasemin Madenoğlu ise, makine kurulmadan önce 3 kişinin yardımıyla bu hareketleri yapabildiğini belirterek, "Şu anda kendi başıma kumandayı elime alarak hareket ettirebiliyorum" diye konuştu. Hasta vincini kullanan Madenoğlu'nun belinden aşağı yitirmiş olduğu fonksiyonlarını az da olsa yavaş yavaş yeniden kazandığı ifade edildi.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Ekim 2008 Cumartesi 11:26:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mehmet şirin IP: 212.175.130.xxx Tarih : 7.10.2008 17:08:01

bu kardeşimi canı gönülden tebrik ederim.Bu zahmet dolu cefakarca hareketi örnek olsun hepimize.Malesef arkadaşımız gibi insanlara ne sektörel ortamlarda nede toplum içinde sahip çıkılmıyor ve elinden tutulmuyor.