6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Filistinli gencin okuma azmi

Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi'nde öğrenim gören Filistinli İmad Shreim, 2006 yılında arkadaşları ve çocukların İsrail askerleri tarafından vurulmasından sonra doktor olmaya karar verdiğini söyledi.

Türkiye'de ilk önce İstanbul'a gelerek 5 ay Türkçe eğitim alan Shreim, daha sonra girdiği sınavla Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi'ni kazanmayı başardı. Şimdi Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi hazırlık sınıfında eğitimine devam eden Shreim, hedefinin doktor olarak ülkesine dönüp, oradaki hastalara ve yaralılara yardım etmek olduğunu ifade etti.

Türkiye'ye gelmeden önce Filistin'in El Halil Kenti'nde 9 kişilik ailesiyle birlikte yaşadığını anlatan 22 yaşındaki İmad Shreim, İsrail askerlerinin
sürekli ülkesinde iç savaş çıkarttığını ve bu nedenle yaşanmaz hale geldiğini ifade ederek, "Bundan 2 yıl önce yaşadığım şehirde İsrail askerlerinin zor kullanması sonucu, bizim çocuklar ve arkadaşlarım taş fırlatmıştı. Bunun karşılığı olarak İsrail askerleri üzerimize ateş açtı, çocuklar ve yakın bir arkadaşım hastanede gözlerimin önünde öldü. Ben orada sadece bakakaldım. Ben hiç bir zaman savaşmayı düşünmedim, benim arkadaşımın öldüğü gibi bir çok insan ölüyor. O gün doktor olmaya karar verdim. Filistin'de sınava girdim, sonra Türkiye'ye geldim 5 ay Türkçe eğitim aldıktan sonra üniversite sınavına girdim. Hayalini kurduğum Tıp Fakültesini kazandım. Şimdi Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi'nde eğitimime devam ediyorum" dedi.

1 yıldır Türkiye'de olduğunu ve ülkesine göre Türkiye'nin çok rahat olduğunu vurgulayan Shreim, "Bizim oralarda yaşamak çok zor. Sürekli İsrail baskısı üzerimizde. Ekonomik durum iyi değil. İsrail kaç gündür Gazze'de bize saldırıyor. Benim Gazze'de bir çok arkadaşım var ve neredeyse her aileden bir kişi öldü, bir çoğu yaralı durumda. Şuanda orada doktor yok denecek kadar az. Ben de okulumu bitirdikten sonra ülkemin insanına faydalı olmak istiyorum. İsrail bugün ateşkes kararı aldı ama yarın ne yapacağı belli olmaz, tekrar saldırabilir" şeklinde konuştu.

Babasının Filistin'de ayakkabı tamircisi olduğun ve kendi imkanlarıyla Türkiye'de okumaya çalıştığını belirten Filistinli genç, "Annem ev hanımı, ben de 7 kardeşten ortancayım. Herkes benim okuyup iyi bir doktor olmamı bekliyor, ben de elimden gelen tüm çabayı sarf ediyorum. Şuanda Konya'da arkadaşlarımın evinde kalıyorum. Çok fazla maddi imkanımız olmadığı için zor günler geçiriyorum. Okulum bitene kadar burs alabilmek için çabaladım ama yabancı olduğum için burs verilmedi. İnşallah burs bulurum ve okulumu tamamlarım" ifadelerini kullandı.

Filistinli gencin en yakını ve sınıf arkadaşı Ürdünlü Tahsin Elcerrah da, Shreim'in durumunu anlattı. Elcerrah, "İmad çok iyi bir arkadaş ama zor günler geçirdi. Özellikle İsrail'in Gazze'ye saldırdığı günlerde neredeyse depresyona girecekti. Ailesiyle konuşuyor, onların durumunun iyi olduğunu duydukça biraz daha kendine geliyor. Türkiye'de iyi bir doktor olmak için bulunan arkadaşım yardımseverlerden de burs bekliyor" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 20 Ocak 2009 Salı 11:26:48
Güncelleme :20 Ocak 2009 Salı 11:36:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?