4
Mayıs
2024
Cumartesi
KONYA

Gembos ovası sular altında kaldı

Konya'nın Derebucak ilçesinde günlerdir devam eden yağmur ve eriyen kar suları nedeniyle taşma tehlikesi bulunan Derebucak Barajı'nda tahliye kanallarının açılmasıyla birlikte suların bırakıldığı Kocaçay taştı. Taşma sonucu Gembos Ovası'ndaki tarım arazileri sular altında kaldı.

Derebucak Kaymakamı Alp Eren Yılmaz, bölgede günlerdir etkili olan yağmur ile birlikte eriyen kar sularının Derebucak Barajı'nı tamamen doldurduğunu belirterek, "Dolan baraj suları derivasyon kanalı vasıtasıyla Beyşehir Gölü'ne halen aktarılmaya devam ediyor. Ancak, yağışların durmaması üzerine baraj tamamen doldu. Yaşanan taşkın üzerine sular Kocaçay'a salınmak durumunda kaldı. Kocaçay'a akan sular ise Gembos Ovası'ndaki tarlaları olumsuz etkiledi. Gembos Ovası'nın şimdilik küçük bir bölümü taşkın sularından etkilendi. Gembos Ovası'nda mevsim nedeniyle henüz ekili alan bulunmuyor" dedi.

Pınarbaşı Belde Belediye Başkanı Mehmet Toklu ise, belde halkının Gembos Ovası'nda ekili arazileri olduğunu ve taşan su nedeniyle bölgede üretim yapan çiftçilerin arazilerinin sular altında kaldığını dile getirerek, "Çiftçinin tarlaları sular altında kaldı ve maddi zarara girdiler. Zarara uğrayan çiftçilerimizle birlikte Tarım İlçe Müdürlüğü'ne başvuruda bulunarak, zarar tespit talebinde bulunacağız. Baraj havzadaki suları almadı ve Gembos'u önceki yıllarda olduğu gibi yine su bastı. Gembos Havzası'nda Beyşehir Gölü'nü besleyecek çok su var ama alacak irade yok. Ayrıca, Pınarbaşı beldemiz sınırları içerisindeki Kızılova da son yağışlarla birlikte sular altında kaldı. Bu ovadaki suların da Beyşehir Gölü'ne aktarılması için DSİ 4. Bölge Müdürlüğü'ne müracaat ettik. Şu anda bunun etüd çalışmaları yapılıyor" şeklinde konuştu.

 

iha
Yayın Tarihi : 14 Aralık 2007 Cuma 15:06:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?