6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Gembos'lu çiftçilerden eylem!

Ekili arazileri taşkın suları altında kalan Konya'nın Derebucak ilçesi Gembos Ovası çiftçileri, araç konvoyları eşliğinde geldikleri karayolunda oturma eylemi yaptı.

Son yağışların ardından tamamen dolan Derebucak Barajı'ndan Gembos Derivasyon kanalları vasıtasıyla Beyşehir Gölü'ne su salınırken, aynı zamanda ekili arazilerin bulunduğu Gembos Ovası'na da su bırakıldığını iddia eden çiftçiler, tepkilerini göstermek için araç konvoyları eşliğinde kornalar çalarak geldiği Derebucak-İbradı-Antalya Karayolu üzerinde oturma eylemi yaptı.

Sular altındaki Gembos Ovası'nın paralelinde uzanan karayolu üzerinde oturma eylemi yapan çiftçiler, alkışlarla seslerine kulak verilmesini istedi. Çiftçilerin düzenlediği eyleme Gembos Ovası'nda ekili arazileri bulunan yerleşim birimleri olan Göynem Beldesi Belediye Başkanı Abdurrahman Aslan ile Pınarbaşı Beldesi Belediye Başkanı Mehmet Toklu da katılımıyla destek verdi.

Konuyla ilgili basın açıklaması yapan Beyşehir Ziraat Odası Başkanı Dursun Ersözlü, bölgedeki çiftçinin zararının karşılanmasını istedi. Taşkın sularının olması gerektiği yerin Beyşehir Gölü olması gerekirken, ekili arazilerin sular altında kaldığını ve çiftçinin zor durumda olduğunu dile getiren Ersözlü, "Bölgeye yapılan yatırımlardan memnunuz ancak geçmiş yıllarda yaşanan sıkıntıların tekrar yaşanmaya başlamasından dolayı üzgünüz. Şu anki görünen tablodan maalesef memnun değiliz. Çiftçimiz taşkın sularından ektiği ekinini göremiyor. İlgililerden çiftçimizin zararını ziyanını karşılamasını bekliyoruz. Gerekli önlemlerin alınarak bir daha böyle bir sıkıntının yaşanmamasını istiyoruz" dedi.

embos Ovası'nda ekili arazisi olduğunu belirten çiftçi Mustafa Gülcan, "Hani bu bölgedeki suların önünü kesip Beyşehir Gölü'ne akıtacaklardı. Gembos'a bir litre su akıtmayacaklardı. Ovamız yine ekili olduğu dönemde sular altında kaldı. Gembos Ovası yine eski günleri yaşamaya başladı. Zararımızın ve giderlerimizin karşılanmasını bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Çiftçi Şevket Taşkara ise, gelecek yıllarda da aynı sıkıntıyı yaşamaktan endişe ettiklerini dile getirerek, "Yetkililerin bu konuda önlem almasını bekliyoruz" diye konuştu. Gembos Ovası kenarındaki karayolunda toplanan çiftçiler daha sonra araç konvoyları eşliğinde geldikleri bölgeden yine aynı araçlarla kornalar çalarak ayrıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Ocak 2009 Çarşamba 16:09:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?