4
Mayıs
2024
Cumartesi
KONYA

Genelev çok, kadın sığınma evi az

Konya merkezli ŞEFKAT-DER'in Başkanı Hayrettin Bulan, Türkiye'de 62 genelev, 32 kadın sığınma evi bulunduğunu, 60 ilde ise sığınma evi olmadığını belirterek, “Genelev sayısının kadın sığınma evi sayısından fazla olması, Türkiye'nin bir ayıbıdır” dedi. 

Bulan, ŞEFKAT-DER İrtibat Bürosu'nda şiddet ve töre mağduru kadınlarla düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'de sadece aile-aşiret töresi değil, kadınlara yönelik devlet töresinin de olduğunu ileri sürdü. Devlete göre, kadının yerinin, dayak da yese, komalık da olsa kocasının yeri olduğunu iddia eden Bulan, şunları kaydetti:

“Devletin de görünmeyen ama kadınları cinayetlere, intihara sürükleyen bir töresi var. Kadın dayak yese de kocasının yanına gönderiliyor. Devlet töresi gereği birçok belediye yasal mecburiyet olmasına karşın kadın sığınma evi açmıyor. Kadına şiddetin en acımasızca yaşandığı Türkiye'de, 62 genelev, 32 kadın sığınma evi var. 60 ilde sığınma evi bulunmuyor. Genelev sayısının kadın sığınma evi sayısından fazla olması, Türkiye'nin bir ayıbıdır.”

Kadınları korumaya yönelik çıkarılan kanunların kağıt üzerinde kaldığını savunan Bulan, şöyle dedi: “Aile-aşiret töresi, gücünü devlet töresinden almaktadır. Aşiret töresinin uygulanmasına devlet uygun zemin hazırlıyor. Aşiret töresi köyde kadını başlık parasıyla satar, devlet töresi ise kadını vizite ücretiyle genelevde satar.”

“DELİ DEĞİLİM VESİKALIYIM”

Daha önce genelevde çalışan A.T ise yıllardır mücadele etmesine karşın vesikasından kurtulamadığını, bu konuda kendisine hiçbir kolaylık sağlanmadığını savundu.

Vesikalı olması nedeniyle devlete ait kadın sığınma evlerinin kendisini kabul etmediğini ileri süren A.T, “Evimin kadını olmayı isterdim. Kucağımda oyuncak bebek taşıdığım için beni deli sanıyorlar. Deli değilim vesikalıyım. Bundan da kurtulamıyorum. Bir genelev patronuna madalyanın verildiği ülkede biz köşeye atılmış durumdayız” dedi.

Birkaç gün önce şiddet mağduru olarak çocuğuyla ortada kaldığını anlatan başka bir kadın ise Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne başvuruda bulunduğunu, ancak sığınabilmesi için sağlık raporu getirmesi gerektiğinin söylendiğini kaydetti.

Hastaneye gittiğinde 100 YTL istendiğini belirten kadın, “Zaten param pulum yoktu. Tanıdıklarımdan bu parayı zorla temin ettim ama yetmedi. Hastanede adım attığım yerden para istediler. Sonuçta istenilen evrakları toplayamadım, devlet de beni kabul etmedi. Bizim gibi ortada kalan kadınlara destek çıkılsın” diye konuştu.

Toplantıya katılan töre ve şiddet mağduru kadınlar, dayak yedikleri için polise gittiklerini, ancak kimsenin kendilerine yardımcı olamadığını iddia ettiler.

AA
Yayın Tarihi : 15 Mart 2007 Perşembe 15:03:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?