4
Mayıs
2024
Cumartesi
KONYA

Göl çevresine atık su tesisleri

Türkiye'nin tuz ihtiyacını karşılayan ancak çevre yerleşim birimlerinin endüstri ve evsel atıklarının boşaltılması nedeniyle her geçen gün kirlenmeye devam eden Tuz Gölü'nü İller Bankası kurtaracak. Tuz Gölü'ne en yakın Cihanbeyli ve Kulu ilçelerinin İller Bankası 6. Bölge Müdürlüğü tarafından hazırlanan atık su arıtma tesisi projelerinin önümüzdeki günlerde ihale edileceği bildirildi.
İller Bankası 6. Bölge Müdürü Adem Kılıçarslan, göle yakın bütün yerleşim birimlerinin atık su arıtma tesisi projelerinin hazırlanarak ihale edileceğini ve yapılacak kontrollerle en kısa sürede tamamlanmasını sağlayacaklarını söyledi. Van Gölü'nden sonra Türkiye'nin ikinci büyük gölünü kirlilikten kurtarmak için çalışmalarının sürdüğünü ifade eden Kılıçarslan, "Tuz Gölü'ne yakın bütün yerleşim birimlerinin atıkları bu göle 145 kilometrelik ana tahliye kanalıyla naklediliyor. Dünyanın en tuzlu gölleri arasındaki Tuz Gölü'nün kirlilikten kurtarılması için, İller Bankası'nın ortağı olan belediyelerin atık su arıtma tesislerini yaptıracağız. Göle en yakın ve acil atık su arıtma tesisine ihtiyacı olan Cihanbeyli ile Kulu ilçelerinin projeleri tamamlandı. Arıtma tesislerinin yapım ihalesi önümüzdeki günlerde yapılacak. Sırayla küçük-büyük bütün yerleşim birimlerinin arıtma tesislerini yaptıracağız" dedi.
Litresinde 329 gram gibi çok yüksek oranda tuz bulunan gölün bu özelliğini değerlendirerek tuz elde etmek amacıyla kıyılarına kurulan çok sayıdaki tuzlada çalışmalar sürüyor. Bu tuzlalardan elde edilen tuz, Türkiye'nin gereksinimi olan tuzun büyük bölümünü karşılıyor. Uzmanlar, Peçeneközü Deresi ile Melendiz Çayı'nın döküldüğü göle akan en büyük akarsuyun coğrafi bilgilerde yer almamasına rağmen Konya şehir kanalizasyonu olmasını acı bir gerçek olarak değerlendiriyor. En derin yeri 2 metre olan Tuz Gölü'ne bir milyonu geçen şehir nüfusunun sanayi artıklarını da taşıyan şehir kanalizasyonu, iyotlu ya da iyotsuz tuz olarak geri dönerken bu kirliliğe bir an önce son verilmesi isteniyor.
.
Yayın Tarihi : 6 Nisan 2006 Perşembe 00:21:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?