6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Göl Havzası'nda elma üretti

Türkiye'nin başlıca elma üretim merkezlerinden olan Isparta bölgesindeki elma üreticileri, bölgede fidan dikecek yer bulamayınca Beyşehir Gölü Havzası'nda elma üretimine başladı.

Elma üretim merkezi olan Eğirdir ve Kovada Gölü havzasında yeni elma fidanı dikecek yer bulamayan elma üreticileri, yönünü Beyşehir Gölü Havzası'na çevirdi. Uygun iklimi ve toprak yapısı nedeniyle Beyşehir Gölü havzasına gelerek elma üretimi yapmaya başlayan üreticiler, gelecekte bu bölgeyi Türkiye'nin elma üretim merkezi haline getirmeyi planlıyor.

Beyşehir Tarım İlçe Müdürlüğü'nün bodur elma üretiminde pilot bölge seçtiği göl kıyısındaki Akburun köyü yakınlarında 100 dekarlık bir alanda elma bahçesi kuran Ispartalı meyve üreticisi İsa Erdoğan, Beyşehir Gölü Havzası'nın özellikle meyve üretimi için oldukça ideal bir yapıya sahip olduğunu belirterek, "Bu bölgedeki çiftçiler daha çok pancar ekimiyle uğraşıyor. Son yıllarda girdilerdeki artış nedeniyle üreticiler isyan edeceğine meyve yetiştiriciliğine başlasınlar. Meyvecilikte yüzde 80'e varan kar oranları söz konusu. Biz buradaki üreticiler için örnek teşkil etmeliyiz" dedi.

Beyşehir Tarım İlçe Müdürü Nurettin Karşıyaka ise, kurum olarak Beyşehir Gölü Havzası'nda bodur meyveciliğin yaygınlaştırılması için mücadele ettiklerini ifade ederek, "Özellikle bodur elmacılık konusunda bölgenin atılım yapabilmesi için yoğun bir gayret içerisindeyiz. Beyşehir Gölü'ne kıyısı olan arazilerde pilot bölge oluşturarak meyveciliği teşvik etmeye çalışıyoruz. İsa Erdoğan'ın üretim yeri bu uygulamaya en güzel örnek. Isparta bölgesindeki meyvecilik üretiminde tecrübeli olan arkadaşlarımız Beyşehir bölgesindeki arazilerde elma üretiminde çok iyi neticeler elde ettiler. Meyvecilik son yıllarda çok kar getiren bir tarımsal faaliyet oldu. O yüzden bölgemiz çiftçilerinin de bu potansiyeli değerlendirmesini bekliyoruz. Çiftçimiz mevcut tarımsal faaliyetlerinde bir kazanıyorlarsa, meyvecilikte bu en az 8-10 katı fazla olacak. Böyle bir imkan varken neden alternatif ürünlere bir dönüş bölgemizde olmasın" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 20 Ekim 2008 Pazartesi 16:46:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?