4
Mayıs
2024
Cumartesi
KONYA

Göl kuraklığa yenildi

NASREDDİN Hoca'nın ‘Ya tutarsa’ diyerek yoğurt mayaladığı Akşehir Gölü kuraklık nedeniyle tamamen kurudu. Tamamen kuruyan gölün üzerinde bir uçtan bir uca traktörle geçilebiliyor.

Gölçayır Belediye Başkanı Hüseyin Cavit Kılınç, kuruyan gölün, dünyaca ünlü Akşehir Kirazı’nın kalitesini de olumsuz etkileyeceğini söyledi.

Göldeki kuraklığın boyutlarını gösterebilmek için göl sahasında traktörle gezinti yapan Başkan Kılınç, 1970'li yıllarda göl suları nedeniyle bazı evleri su bastığını hatırlattı.

Yöre halkı olarak tek damla su kalmayan gölün yok olmasını görmekten son derece üzüntülü olduklarını belirten Kılınç, “Akşehir Gölü, suyu tamamen tükenince çöl görüntüsü aldı. Tarımda aşırı sulama, bilinçsizce yapılan barajlar gölün kurumasına neden oldu. Gölün kurtarılması için 2 yıl önce fizibilite çalışması yapıldı. Sakarya Nehri'nin bir kolunun buraya aktarılması planlanıyor. Bu gerçekleştirilebilir mi bilmiyoruz? Umarım bir an önce bu proje uygulamaya geçer” dedi.

NAPOLYON KİRAZI DA TEHLİKEDE

Akşehir Gölü'nün dünyaca ünlü Napolyon kirazına hayat verdiğini belirten Başkan Kılınç, şöyle devam etti:

“Problem sadece göl ve su değil, kuruyan göl ekonomimizi de sıkıntıya sokabilir. Kiraz, Akşehir ekonimisinde önemli yer kaplıyor. Gölün kuzeyden gelen rüzgarları kırarak burada mikro klima etkisi oluşturması nedeniyle önemi var. Göl, kirazların daha kaliteli ve daha verimli olmasında önemli bir unsurdu. Gölün kuruması Akşehir-Sultandağı arasındaki bölgenin ikliminin de değişmesine neden olabilir. Bu da Napolyon kirazlarının kalitesini düşürebilir.”

TRAKTÖR GÖLÜN ORTASINA KADAR GİDEBİLİYOR

Başkan Kılınç, traktörle göl sahasında gezinti yaptı. Traktörlerin gölün ortalarına kadar rahatlıkla gidebildikleri, kalan bölümün bataklık görünümde olduğu görüldü. Başkan Kılınç, “Şu anda gölün en derin noktasındayız. Gördüğünüz gibi burada bir damla su yok. Bembeyaz bir ortam var. Artık göl mü çöl mü ne olduğu belli değil” dedi.

Başkan Hüseyin Cavit Kılınç, ‘vahşi sulama' yönteminin terk edilerek bir an önce daha az su kullanılan sulama sistemlerine geçilmesi gerektiğini ekledi.

Atilla MEMİŞ/DHA
Yayın Tarihi : 15 Ağustos 2007 Çarşamba 18:41:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?