6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Göl kurudu dereye maya çaldı

49. Uluslararası Akşehir Nasreddin Hoca Şenlikleri, Nasreddin Hoca'nın şenliğe çağırılması ve Akşehir Gölü yerine gölün kaynağı olan Akşehir Deresi'ne maya çalınmasıyla başladı.

Konya'nın Akşehir ilçesinde bu yıl Nasreddin Hoca'nın doğumunun 800. yılında düzenlenen 49. Uluslararası Akşehir Nasreddin Hoca Şenlikleri'ne, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Köksal Toptan, Konya Valisi Osman Aydın, AK Parti Konya Milletvekilleri, MHP Konya Milletvekilleri, protokol mensupları ve vatandaşlar katıldı.

Şenliklere katılmak üzere helikopterle Akşehir'e gelen TBMM Başkanı Köksal Toptan ilk olarak Akşehir Kaymakamlığı'nı ziyaret ederek, Kaymakam Kenan Çiftçi ile görüştü. Toptan, daha sonra yürüyerek Nasreddin Hoca'nın türbesine geçti.

Nasreddin Hoca türbesinde TBMM Başkanı Toptan, protokol mensupları ve vatandaşların katılımıyla temsili Nasreddin Hoca Kadir Çöpdemir şenliğe davet edildi. Türbeden çıkan temsili Nasreddin Hoca Kadir Çöpdemir, TBMM Başkanı Köksal Toptan ile türbenin önündeki "Dünyanın Ortası" yazan taşın üzerine çıktı.

Temsili Nasreddin Hoca burada yaptığı konuşmada, "Dünyada ve memlekette bir çok şey değişti. Mesajım, birbirinizi üzmeyin, birbirimizi itip kakmayalım,
birbirimize düşmeyelim" dedi.

Eşeğe ters binerek vatandaşlara şeker dağıtan temsili Nasreddin Hoca, maya çalmak üzere Akşehir Gölü'nün kaynağı olan Akşehir Deresi'ne gitti. Temsili Nasreddin Hoca, TBMM Başkanı Köksal Toptan ile birlikte dereye maya çaldı. Maya çalınması sırasında konuşan temsili Nasreddin Hoca Kadir Çöpdemir, "Bir daha ki seneye herhalde belediye başkanının lavabosuna maya çalacağız. Geçen sene göle su çalmıştık ama sanırım pek bir işe yaramamış. Bu konuda yetkililer gereken önlemleri biran önce almalı" dedi.

TBMM Başkanı Toptan ise, "Türkiye ve dünyada büyük bir küresel ısınma yaşanıyor. Su kaynakları giderek azalıyor. Herkes bu konuda üzerine düşeni yapmalıdır" şeklinde konuştu.

"BİRBİRİMİZİ ANLAMAYA, BİRBİRİMİZE SEVGİYLE, MUHABBETLE, ANLAYIŞLA DAVRANMAYA MECBURUZ"

Akşehir Deresi'ne maya çalınmasının ardından etkinlikler Akşehir Kültür Merkezi'ndeki resmi açılış töreni ile devam etti. Buradaki törende Akşehir Belediye Başkanı Mustafa Baloğlu'nun açılış konuşmasının ardından mikrofona gelen Konya Valisi Osman Aydın, "Akşehirliler hocamıza sahip çıkıyorlar, onun için festivaller düzenliyorlar. Bu büyük bir mutluluktur" dedi.

Programda konuşan TBMM Başkanı Köksal Toptan ise, Akşehir'e gelmeden önce Zonguldak'ta bir festivale katıldığını ve orada kendisine sevgi, barış ve dostluk ödülünün verildiğini belirterek, "Hem dünyanın, hem Türkiyemizin gülmeye, espriyi yaymaya, birbirimizi anlamaya ve birbirimize sevgiyle, muhabbetle, anlayışla davranmaya mecburuz diye düşünüyorum. Barut kokularının dünya atmosferini kirlettiği, senede 500 milyon çocuğun açlıktan öldüğü, silahlanmanın akıl almaz bir biçimde boyut kazandığı bir dünyada savaşlar bitmiyor. İnsanlar yine ölmeye devam ediyor. Bir tarafta böyle bir dünya tablosu, diğer taraftan dünyanın bir yanda yetişmiş olan insan gücü, başka bir taraftan akıl almaz zengin kaynakları. Bu zengin kaynaklarıyla, yetişmiş insan gücü bir araya gelse savaşlar anlamını yitirecektir, herkes mutlu olacaktır. Dünya bunu yapamıyor. Yapamadığı gibi dünya bitmez tükenmez zannettiği kaynakları da acımasız bir şekilde elinden kaçırıyor. Bu sene Akşehir Gölü'ne maya çalamadık. Tertip komitesi dikkati çekmek için göle kaynak olan küçük bir su havzası buldu. Umarım ki, Tüm Türkiye'yi, dünyayı ilgilendiren kuraklığa dikkat çekilmiştir . Nasreddin Hoca denildiği zaman yüzlerde bir tebessüm belirir. Esprinin, sevginin, karşılıklı anlayışın, hoşgörünün en çok olması gereken alan siyaset alanında biz espiriyi kaybetmişiz. Bundan 20-25 yıl evvel, meclis zabıtlarını inceleyenler orada bir takım tatsız tartışmaların yanı sıra espiriyi de yakalamışlardır" şeklinde konuştu.

Toptan'a konuşmasının ardından bir kavuk ve üzerinde Nasreddin Hoca figürü bulunan çini tabak hediye edildi. TBMM Başkanı Toptan, daha sonra helikopterle Akşehir'den ayrıldı.

iha
Yayın Tarihi : 5 Temmuz 2008 Cumartesi 15:58:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?