6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Göl yerine dereye maya çalacak

Son yıllarda yeterli seviyede yağış alamayan Konya'nın, adı Nasrettin Hoca ile özdeşleşen Akşehir Gölü neredeyse tamamen kurudu.

49'uncusu düzenlenecek olan Uluslararası Nasrettin Hoca Şenlikleri'nde geçtiğimiz yıllardan farklı olarak, temsili Nasrettin Hoca Kadir Çöpdemir, bataklığa dönüşen göl yerine dereye maya çalacak. Akşehir Gölü, bilinçsiz sulama ve küresel ısınmanın etkisiyle her geçen yıl yok olmaya bir adım daha yaklaşıyor.

Toplam 350 kilometrekarelik sulak alan, 2004 yılında 95, 2005'te ise 35 kilometrekareye kadar geriledi. Bu sene ise göl, küçük bir su birikintisi halini aldı. Gün geçtikçe iyice düşen su seviyesi, gölde yaşayan canlı türlerini de olumsuz etkiliyor. Uzmanlar tarafından 1970'li yıllarda 30 olarak belirlenen balık türlerinin sayısı 3'e kadar düştü. Her yıl 5-10 Temmuz tarihleri arasında düzenlenen Uluslararası Nasrettin Hoca Şenlikleri'nin bu yıl da renkli geçmesi bekleniyor.

Şenliklerde hocayı yine Kadir Çöpdemir canlandıracak. Bu yılın öncekilerden farkı, mayanın göle çalınmayacak olması. Kuraklık nedeniyle neredeyse tamamen kuruyarak bataklık haline gelen göl yerine bu yıl maya, dereye çalınacak. Şenliklerin her şeye rağmen görkemli geçmesi için tüm hazırlıkların devam ettiğini anlatan Akşehir Belediye Başkanı Mustafa Baloğlu, şenliklerde sosyal ve sportif etkinliklerin yanı sıra değişik sergiler, yamaç paraşütü, yarışmalar ve konserlerin yapılacağını ifade etti. Mustafa Baloğlu, "Gölümüz maalesef gün geçtikçe kuruyor. Biz de bu yıl farklı olarak göl yerine dereye maya çalmaya karar verdik." açıklamasında bulundu.

Festivalde ayrıca, altı ülkenin halkoyunları ekipleri gösteri yapacak. Tiyatro, sinema ve konserler düzenlenecek. Yamaç paraşütü, karikatür ve heykel yarışmaları olacak.

Zaman
Yayın Tarihi : 25 Haziran 2008 Çarşamba 13:07:36
Güncelleme :25 Haziran 2008 Çarşamba 13:14:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?