4
Mayıs
2024
Cumartesi
KONYA

Gölde buharlaşma kaybı arttı

Kuraklık ve buna bağlık olarak artan tarımsal alanların sulanmasının su seviyesini düşürdüğü Beyşehir Gölü'nde buharlaşma kaybının da son yıllarda önemli ölçüde artış gösterdiği bildirildi.

Yılda ortalama 100 milyon metreküplük suyun buharlaşma yoluyla kaybedildiği Beyşehir Gölü'nde, son yıllarda yaşanan küresel ısınma ve kuraklıkla birlikte buharlaşma kaybının 410 ila 850 milyon metreküp arasında değişmeye başladığı belirtildi.

Konya İl Genel Meclisi Beyşehir Gölü Araştırma Komisyonu tarafından hazırlanan raporda, gölün temel sorunlarına dikkat çekilirken, kaçaklar ve buharlaşma yoluyla kaybedilen su miktarında da artış görüldüğüne vurgu yapıldı. Kaçaklar konusunda sağlıklı veriler ortaya çıkarılamazken, buharlaşma kaybı konusunda ise rakamsal ifadelere yer verildi. Gölün temel sorunları, yağışların yetersizliği ve gölden fazla su çekimi, gölün kirlenmesi, biyolojik çeşitliliğin tehdit altında olması ile idari yönden çok başlılık olarak sıralanırken, kaçaklar ve buharlaşma yoluyla kaybedilen su miktarının da önemli ölçüde artmaya başladığına dikkat çekildi.

Beyşehir Gölü'ne yıllık giren su miktarının Beyşehir Belediyesi ile Mimarlar Mühendisler ve Şehir Plancıları Birliği'ne göre 600 milyon, çıkan su miktarının 500 milyon metreküp olduğuna vurgu yapılan raporda, kaçak ve buharlaşma kaybının daha önce yıllık ortalama 100 milyon metreküp seviyelerinde olduğu kaydedilerek son yıllarda bu miktarın daha da arttığı görüşlerine yer verildi. Raporda, DSİ verilerine de yer verilirken, bu verilere göre, göle yıllık giren su miktarının yağış durumuna göre 550 milyon-1.2 milyar metreküp arasında değiştiği, yıllık buharlaşma kaybının ise 410-850 milyon metreküp arasında seyrettiği belirtilirken, "Gölden çekilen su ise 360 milyon metreküp civarındadır" deniliyor. Raporda, bu nedenle göl su rezervinin hassas bir durum arz ettiğine vurgu yapılıyor.

Beyşehir Gölü Araştırma Komisyonu Başkanı ve İl Genel Meclisi Üyesi İzzet Taşçı, yaşanan su kayıpları nedeniyle gölde su seviyesinin düşmesiyle birlikte çevresinde önemli miktarda sığ bölgelerin kuruduğunu, kuruyan bölgelerde yer alan flora ve faunanın yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını söyledi.

Taşçı, Beyşehir Gölü'ndeki buharlaşma su kaybının, tarımsal alanlar nedeniyle yapılan sulama kaybından daha fazla arttığını belirterek, "Su seviyesinin düşmesine bağlı olarak kıyılardaki sığlaşma buharlaşma kaybını daha da artırdı. Göldeki dalgalanmalar su seviyesinin azalması ile birlikte azalırken, derinliğin kaybolması nedeniyle güneş ışınlarından daha fazla etkilenen Beyşehir kıyılarındaki buharlaşma süratle arttı. Hazırlanan rapora göre, gölün buharlaşma kaybı, tarımsal sulama kaybının önüne geçti. Su seviyesindeki düşme kıyıların kurumasına bağlı olarak göl manzarasının bozulmasına neden olmaktadır. Ayrıca, yaşanan bu tablo nedeniyle göl havzasındaki mikro klimanın değişime uğrayabileceğinden endişe etmekteyiz. Su seviyesinin düşmesi, havzadaki üç temel ekonomik faaliyet olan tarım, balıkçılık ve turizmi de olumsuz yönde etkilemektedir. Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'nun bu anlamda, su seviyesinin düşmesinin önüne geçmek için sulama kotunda yaptığı değişiklik, Beyşehir Gölü'ne ciddi anlamda katkı yapacaktır."

iha
Yayın Tarihi : 13 Eylül 2007 Perşembe 16:01:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
akif asaf solmaz IP: 88.254.19.xxx Tarih : 14.09.2007 13:03:25

yazık birakın bunları goz gore gidiyor guzelim golumuz sizlerbilinçsiz sular kanalizsayon vs vs siz bakın bakılm 10 yıl sonra ne oalcak