6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Gümüş balığı yok olmak üzere...

Türkiye’nin en önemli tatlı su üretim merkezlerinden Beyşehir Gölü’nde gümüş balığı popülasyonunun gölün kış mevsimlerinde donması nedeniyle yok olmaya yüz tuttuğu bildirildi.

Tarım İl Müdürlüğü, Proje İstatistik Müdürlüğü’nde görevli Su Ürünleri Mühendisi Süleyman Sırrı Erdoğan, Beyşehir Gölü’nde balıkçıların ekonomik değeri olan türlerin larvalarını yiyerek üremesine engel olduğundan yaygınlaşmasından endişe ettikleri gümüş balığının, gölün kış döneminde buzlanması nedeniyle yok olmaya yüz tuttuğunu söyledi.

Gümüş balığının su yüzeyinde yaşaması ve toplu olarak gezinmesi nedeniyle, Beyşehir Gölü’nün donup buzlandığı günlerde bir nevi yok olduğunu kaydeden Erdoğan, “Beyşehirli balıkçılar da zaten gümüş balığının yok olmasını istiyordu. Çünkü, ekonomik olarak değerlendirilemediği gibi, diğer türler için de tehdit oluşturuyordu” dedi.

Beyşehir Gölü’ndeki balık stokları hakkında da bilgi veren Erdoğan, gölde halen hakim türün balıkçıların azaldığından yakınmasına rağmen yine pullu sazan olduğunu söyledi.

Sudak ve Çin Sazanı türünde de gözle görülür bir artışın gözlendiğini dile getiren Erdoğan, geçtiğimiz yıllarda gölde çok yaygın olan Kadife balığının ise yok denecek kadar azaldığını kaydetti. Beyşehir Gölü su seviyesinin yükselmesinin balıkçılık faaliyetlerini de olumlu yönde etkileyeceğini anlatan Erdoğan, göl alanının genişlemesi ve sudaki derinliğin artmasının gölde yaşayan türlerin hareketlenmesine olumlu katkı yapacağını hatırlattı.

Beyşehir Tarım İlçe Müdürü Nurettin Karşıyaka ise, Beyşehir Gölü’nün bu yılki bereketli yağışların ardından dolmasının balıkçılık faaliyetlerine olumlu katkılar yapmaya başlayacağını söyledi. Otlanmanın azalacağını belirten Karşıyaka, göldeki kirliliğin de en alt seviyelere ineceğine inandığını kaydetti.
 

İHA
Yayın Tarihi : 21 Temmuz 2009 Salı 12:22:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?