6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Hanımların tarhana telaşı başladı

Konya'nın Beyşehir ilçesinin vazgeçilmez ve geleneksel yiyeceği olan tarhananın yapımı için sıcakların arttığı bugünlerde tatlı bir telaş yaşamaya başlayan ev hanımlarının en büyük korkusu kurutma döneminde kuş ve kediler oluyor.

Süzme yoğurt, bulgur ve yağ ile suyu karıştırarak bulamaç haline getirdikleri karışımdan tarhana yapan Beyşehirli ev hanımları, daha sonra elde ya da makinelerde yuvarlak şekil verdikten sonra kuruması için güneş altına bırakıyor. Tarhana çiti üzerine serilen tarhanalar gündüz güneşin kendini hissettirdiği saatlerde kurumak ve çıtır bir vaziyete gelmek üzere bekliyor.

Kurutma döneminde müsait bahçesi olmayan ya da apartman dairelerinde oturan hanımlar evlerinin önündeki cadde ve sokakları trafiğe kapatıyor. Bu yüzden Beyşehir'de motorlu araç sürücüleri tarhana döneminde yollarda kurutulmak üzere serilen tarhana çitleri nedeniyle zaman zaman güzergahını değiştirmek zorunda kalıyor.

Tarhana kurutma döneminde hanımlar kavurucu sıcakların altında kuş zararlısına karşı da büyük bir mücadele içerisine giriyor. Aile bireyleri belli aralıklarla tarhana sergisi başında nöbet tutmak zorunda kalıyor. Güneş altında nöbet bekler gibi duran bireylerin imdadına ise zaman zaman şemsiyeler yetişiyor.

Tarhana sergilerinin başına son dönemde oyuncak ayıcıklar yerleştirmeye başlayan bazı ev hanımları kuş ve kedilerin zararından kendi bulduğu bu yöntem sayesinde kurtuluyor. Kuş ve kediler oyuncak ayıların konulduğu tarhana sergilerine yaklaşamıyor ve zarar vermiyor.

İHA
Yayın Tarihi : 29 Temmuz 2008 Salı 18:30:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?