3
Mayıs
2024
Cuma
KONYA

Hava kirliliği sınırların üzerinde

Makina Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mete Kalyoncu, insan sağlığını tehdit eden hava kirliliğiyle karşı karşıya olduklarını belirterek, çetin geçecek kış günlerinde ortaya çıkabilecek durumun kendilerini tedirgin ettiğini söyledi.
 
Konya'da yaşanan hava kirliliği nedeniyle makina, mimar, inşaat, elektrik, harita, şehir plancıları, jeoloji ve ziraat mühendisleri Oda başkanlarının katılımıyla Bera Otel'de basın toplantısı düzenlendi. "Hava Kirliliği" konulu basın toplantısıyla ilgili tüm oda başkanları adına konuşan Makina Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mete Kalyoncu, kentteki hava kirliliğinin yoğun bir şekilde hissedilir hale geldiğini ifade ederek, "Maalesef havaların çok iyi ve mevsim ortalamasının üzerinde bir sıcaklıkta gitmesine, kaloriferlerin de çok az yanmasına rağmen yine de hava kirliliğinde ciddi olarak tehdit altındayız. Bir insan açlığa 60 gün, susuzluğu 6 gün dayanırken, havasızlığa 6 dakika dayanamamaktadır. Dolayısıyla temiz hava insan sağlığı için oldukça önemlidir. Dünyada her yıl hava kirliliğinden 3 milyon insan ölmektedir. Konya'da kış mevsimi nedeniyle insan sağlığını tehdit eden bir hava kirliliğinin oluştuğunu görmekteyiz. İleride geçecek çetin kış günlerinde yaşanacak hava kirliliği bizi tedirgin ediyor. Geçen yıl hava kirliliğinin sınır değerlerinin fazla aşılmadığı belirtilmişti. Bugün 1 Ekim 2005 tarihiyle 31 Mart 2006 tarihleri arasına baktığımızda Konya'daki hava kirliliğinin sınırların üzerinde olduğunu görüyoruz. Hava kirliliğinin önlenmesi için gerekli denetim ve önlemler yeterli biçimde yapılmalıdır" dedi.
 
Konya'daki hava kalitesiyle ilgili bilgi de veren Kalyoncu, "Hava kalitesi indeksi (HKİ) yaşadığımız bölgenin havasının ne kadar temiz, ne kadar kirli olduğunun bilgisinin yanı sıra sağlık etkileriyle ilgili bilgi de verir. 0 ile 500 aralığında düzenlenen HKİ'de değerlerin 50 olması iyi demektir ve sağlığa etkisi yoktur. 51-100 orta, 101-200 arası hassas gruplar için sağlıksız ve solunuma ilişkin semptomlarda artma ihtimaliyle akciğerle astımlılarda rahatsızlanmaya neden olur. Hava Kalitesi İndeksi 200 ile 300 çok sağlıksız anlamına gelirken, astım, akciğer ve solunum hastaları için tehlikeli rahatsızlıklar içerirken, normal insanlar üzerinde de solunumla ilgili sorunlar çıkarır. 301 ile 500 arasında hava kalitesi, tehlikeli bir boyut içerirken, genel halk üzerinde ciddi solunum etkileri, hastalar üzerinde hayati riskler ortaya çıkartır. 2005'in kış ayında Konya'da hava kalitesi genelde sağlıksız ve zaman zamanda tehlikeli boyutlara çıktığı partikül madde ölçüm sonuçlarına göre ortadadır. Bu kış aylarında da hava kirliliği yaşanmaktadır" şeklinde konuştu.
İHA
Yayın Tarihi : 25 Aralık 2006 Pazartesi 16:35:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?