6
Mayıs
2024
Pazertesi
KONYA

Havza, Beyşehir Gölü'nü besliyor

GEMBOS HAVZASI BEYŞEHİR GÖLÜ'NÜ BESLİYOR

Derebucak Barajı ve Gembos Derivasyon Tüneli'nin devreye girmesinin ardından Beyşehir Gölü su miktarı yönünden rahat bir nefes aldı. Geçmiş yıllarda Gembos Havzası'nı basarak ekili ürünlere zarar veren, düdenler vasıtasıyla Akdeniz'e boşalan kaçak sular şimdi Beyşehir Gölü'nü besliyor.

Gembos Havzası sularının biriktiği 11 milyon metreküp su kapasiteli Derebucak Prof. Dr. Yılmaz Muslu Barajı'ndan 3 bin 500 metresi tünel olan, toplam 15 bin 763 metre uzunluğa sahip derivasyon kanalı aracılığıyla Beyşehir Gölü'ne aktarılan yağmur ve kar suları, geçtiğimiz yıllar kuraklık sıkıntısının had safhaya ulaştığı Türkiye'nin en büyük tatlı su kaynağını bu sorundan kurtaracağa benziyor. Beyşehir Gölü'nün beslenimini sağlayan en büyük kaynak durumuna gelen derivasyon kanalından göle yağışların ardından oluk oluk sular akıyor. Beyşehir Gölü'nü besleyen diğer kaynaklardan da kar ve yağmur sularının akışının hızlanması doluluk oranını önemli ölçüde artırdı. Geçtiğimiz yıl Ocak ayında 3 milyar metreküpün altında bulunan göldeki su miktarı, bu yılın aynı döneminde 3,5 milyar metreküp seviyelerine yaklaştı. Bu seviyenin önümüzdeki günlerde daha da artması bekleniyor.

Beyşehir Göl, Doğa ve Çevre Derneği Başkanı Bekir Sami Tan, yağışlı dönem ile Gembos Havzası'ndan gelen takviye suların yanı sıra, Beyşehir Gölü regülatör kapaklarının da yeni su kotu uygulaması kapsamında kapalı tutulmasının Beyşehir Gölü'ndeki doluluk oranına önemli katkılar sağladığını söyledi. Öte yandan, göl su seviyesinin sürekli olarak yükselmesi kıyılarda da kendini gösteriyor. Yaz mevsiminde susuz kalan sahil kesimi bugünlerde sularla buluşurken, gölün biraz daha yükselmesi halinde yüzeydeki sazlık görüntülerinin de kaybolacağı belirtiliyor.

GEMBOS HAVZASI BEYŞEHİR GÖLÜ'NÜ BESLİYOR
İHA
Yayın Tarihi : 10 Şubat 2010 Çarşamba 15:00:04
Güncelleme :10 Şubat 2010 Çarşamba 15:06:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?