4
Mayıs
2024
Cumartesi
KONYA

Havza'da su çekilmesi çok tehlikeli

Danimarka Neri Aarhus Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erik Jeppesan, Konya Havzası'ndaki su çekilmesinin çok tehlikeli boyutlarda olduğunu ve bu çekilmenin eldeki su kaynaklarının kirlenmesine yol açabileceğini söyledi.

Konya Büyükşehir Beleadiyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen Uluslararası Küresel İklim Değişikliği ve Çevresel Etkileri Konferansı'na katılmak üzere Konya'ya gelen Danimarka Neri Aarhus Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erik Jeppesan, Türkiye ve Konya Havzası'nda yaşanan kuraklık hakkında bilgi verdi. Bugüne kadar dünyanın birçok bölgesinde incelemelerde bulunduğunu belirten Prof. Dr. Erik Jeppesan, bu bölgeler arasında özellikle Kuzey Kutbu ve kurak iklime sahip ülkelerde küresel ısınmanın etkilerinin fazlaca hissedildiğini söyledi.

Türkiye'nin de bu kurak iklim kuşağı üzerinde bulunduğunu dile getiren Eric Jeppesan, "Türkiye iklim bakımından çok hassas bir bölgede. İklim zaman içinde değişiyor. Bunu bu bölgede görmek mümkün. Bundan 10 bin yıl önce bu havza sulak alanlarla ve göllerle doluydu. Ama şimdi sadece bu alanların kalıntıları kaldı. Bu bölge suyu az olan bir bölge ve az olan suyun da yüzde 75'i tarımda kullanılıyor. Su seviyesi vahşi sulama gibi nedenlerle yüzey sularında bitmiş, yer altı sularında da kritik noktaya gelmiş durumda" dedi.

Konferans çerçevesinde inceleme amacıyla geldikleri Karapınar ilçesi sınırları içinde bulunan ve dünyanın nazar boncuğu olarak adlandırılan Meke Gölü'nün durumunu da değerlendiren Jeppesan, "Biz geçtiğimiz haziran ayında Meke, Acıgöl ve Beyşehir Gölü'nde incelemelerde bulunmuştuk. Haziran ayında bu gölde su azdı ama şimdi daha da az durumda, böyle giderse kuruyacak. Sadece o değil bu havzada birçok göl kuruyacak ya da su seviyesi çok düşecek. Bu kuruma çok tehlikeli. Çünkü tarımsal sulama sonucu suya karışan azot ve evsel atıklardan karışan fosfat zehirli alglerin oluşmasına, bu da mevcut tatlı su kaynaklarının kirlenmesine ve kalitesinin düşmesine neden oluyor" şeklinde konuştu.

Suyun gelecekte çok önemli bir yere sahip olacağının da altını çizen Jeppesan, "Su savaşları çıkar mı bilmem ama bugünün altını petrolse geleceğin altını su olacaktır. Bir zamanlar gıdaları korumak için kullanılan tuz altın gibiydi. Daha sonra petrol oldu. Ama emin olun bu bölgede geleceğin altını su olacaktır" şeklinde ifade etti.

İHA
Yayın Tarihi : 20 Ekim 2007 Cumartesi 13:41:20
Güncelleme :20 Ekim 2007 Cumartesi 13:49:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?