3
Mayıs
2024
Cuma
KONYA

Hayat kurtaran bot

Ankara Olgunlaşma Enstitüsü öğrencisi Harun Bektaş, izlediği haberlerden etkilenerek hazırladığı "Hayat Kurtaran Bot" projesiyle, zor durumda kalan dağcıları kurtarmayı hedefliyor. 

Ayakkabı Tasarım Bölümü öğrencisi Harun Bektaş, kış aylarında bazı haberlerde dağcıların çığ altında kalarak ve kaybolup donarak öldüklerini duyduğunda çok etkilendiğini belirterek, "Sürekli dağcılar aklıma geliyordu. Okulumuzda TÜBİTAK tarafından değerlendirilmek üzere proje hazırlanması istenilince, benim aklıma ilk olarak 'Hayat Kurtaran Bot' dediğim sinyal ve ses veren bot üretme fikri geldi. 

Kafamda yer alan bu fikri, 4 ayda projeye dökerek hazırladım. Hazırladığım botun içine hafif ve rahatsız etmeyen bir sistem yerleştirmeyi başardım. Şu anda deneme aşamasında olan bot, arka kısmındaki butonun açılmasıyla sinyal vermeye başlıyor. Botun içindeki sistemden giden sinyal, basit bir radyodan bile dinlenip yeri tespit edilebiliyor. 

O an dağcının konuşma imkanı olursa yine bot üzerindeki sistem sayesinde sesi de bir telsiz gibi yakın mesafeden duyulabiliyor. Bu proje hakkında çalışmalarımın devamını getirmek istiyorum" dedi. 

Ankara Olgunlaşma Enstitüsü Müdiresi Emine Kıraç ise, "Ankara Olgunlaşma Enstitüsü, Türk kültürü ve el sanatlarını araştırmak, geliştirerek, öğrencilerimizi iş hayatına yetiştirmek üzere kurulan bir enstitüdür. Bu yıl öğrencilerimizden TÜBİTAK'ta değerlendirilmek üzere proje geliştirmelerini istedik. Ayakkabı Tasarım Bölümü 1. sınıf öğrencimiz Harun Bektaş, 'Hayat Kurtaran Bot'u geliştirdi. 

Öğrencimiz Ankara'nın Çubuk İlçesi'nin bir köyünden zorluklarla gelmesine rağmen çok güzel bir projeye imza attı. Bu bot dağcının başı derde girdiği zamanlar ve nabız atışlarının yavaşlamasıyla karşı tarafa sinyal veriyor. Bu sayede dağcıya çok rahatlıkla ulaşılıyor ve kurtarılıyor. Şu anda 'Hayat Kurtaran Bot'un marka tescili yapıldı, Patent Enstitüsü'ne de müracaat ettik. Patentini de almamızla birlikte firmalarımızın bu projeyi alıp üretmelerini istiyoruz" şeklinde konuştu.
İHA
Yayın Tarihi : 11 Ağustos 2006 Cuma 13:53:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?