7
Mayıs
2024
Salı
KONYA

Hayata yeniden tutundu

72 YAŞINDA HAYATA YENİDEN TUTUNDU

Konya'da 17 yıldır böbrek hastası olan ve 14,5 yıldır da diyalize giren 72 yaşındaki 6 çocuklu 17 torun sahibi Osman Torun'a, Burdur'da beyin ölümü gerçekleşen bir kadının böbreği nakledildi.

Burdur Devlet Hastanesi'nde beyin ölümü gerçekleşen 56 yaşındaki Ülkiye Teker'in organları bağışlandı. Teker'in böbreklerinden biri Antalya'ya diğeri ise Konya'ya gönderildi. Konya'da yapılan tetkiklerin ardından böbrek, en çok 17 yıldır böbrek rahatsızlığı bulunan ve 14,5 yıldır diyalize giren 72 yaşındaki Osman Torun'a uyumlu çıktı. İki saat süren başarılı bir operasyonun ardından Torun'a organ nakli yapıldı.

Selçuk Üniversitesi Genel Cerrahi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Erikoğlu, böbrek nakliyle ilgili bilgi verdi. Doç. Dr. Erikoğlu, "Burdur Devlet Hastanesi'nde beyin kanaması sebebiyle hayatını kaybeden 56 yaşındaki bir bayan hastanın organları bir gün önce çıkartılıyor. Bu organlar Sağlık Bakanlığı'nın denetimi altında diğer illerdeki hastalara nakledilmek üzere gönderiliyor. Böbreklerden bir tanesi bizim hastanemize gönderildi. Yapılan tetkiklerde böbreğin nakli 72 yaşındaki hastamıza uygun

görüldü, nakli gerçekleştirdik. Şu an hastamızın durumu oldukça iyi bir sıkıntısı yok. Bir kaç gün içerisinde taburcu etmeyi planlıyoruz. Hastamız 72 yaşında olmasına rağmen sağlık durumu gayet iyi. Böbrek fonksiyonları da, böbreğin çalışması da oldukça iyi" dedi.

Konya'da kendilerinin kadavradan aldıkları organları, Sağlık Bakanlığı'nın sistemiyle başka illere gönderdiklerini belirten Erikoğlu, bu sistem sayesinde başka illerde yapılan operasyonlarda çıkartılan organların da Konya'ya gönderildiğini söyledi. Doç. Dr. Erikoğlu, aynı zamanda son yıllarda organ bağışının yüzde yüz arttığını da vurguladı.

ANNESİ İLE KARDEŞLERİ DE BÖBREK YETMEZLİĞİNDEN ÖLDÜ

72 yaşında yapılan böbrek nakli ile tekrar hayata tutunan Osman Torun, "17 yıldır böbrek rahatsızlığım var, 14,5 yıldır da diyalize giriyorum. Daha önce yine böbrek nakli olacaktık, ben yaşlıyım, genç birine takın dedim ama en çok bana uygunmuş. Bu yüzden bana takacaklardı, ben de enfeksiyon çıkınca başkasına nakledildi. Ben iki yaşındayken annem, 6 yaşındayken de babam ölmüş. Annem tarafından böbrek rahatsızlığı kronik, annem o yüzden ölmüş. Daha sonra iki kardeşimle birlikte bende de böbrek yetmezliği

belirdi, kardeşlerim öldü. Şimdi aynı hastalık iki oğlumda var, bir tanesi diyalize girmeye başladı. Diğeri ise şuanda ilaçlı tedaviye devam ediyor. Şimdi nakil yapıldı, kendimi çok iyi hissediyorum" şeklinde konuştu.

6 çocuğu ve 17 torunu olan 72 yaşındaki Osman Torun'un önümüzdeki günlerde taburcu edileceği belirtildi.

72 YAŞINDA HAYATA YENİDEN TUTUNDU
72 YAŞINDA HAYATA YENİDEN TUTUNDU
72 YAŞINDA HAYATA YENİDEN TUTUNDU
İHA
Yayın Tarihi : 29 Ekim 2010 Cuma 13:53:01
Güncelleme :29 Ekim 2010 Cuma 17:46:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?