7
Mayıs
2024
Salı
KONYA

Hayvan sahiplerine hastalık uyarısı!

Konya'nın Ereğli İlçe Tarım Müdürü Özkan Özgüven, hayvan sahiplerini ahırda kalan hayvanlarda görülen "Kellik" hastalığına karşı uyardı.

İlçe Tarım Müdürü Özgüven konuyla ilgili yaptığı açıklamada, mercimek büyüklüğünde tüy döküntüleri olarak başlayan ve avuç içi büyüklüğüne kadar genişleyebilen kellik hastalığına karşı tüm hayvan sahiplerinin dikkatli olması gerektiğini belirterek, bu hastalığın genelde göz civarı, boyun ve kuyruk sokumunda oluşan tüy dökülmeleri şeklinde ortaya çıktığını ve bulaşıcı bir hastalık olduğunu söyledi.

Hayvanların vücudunda oluşan dökülmenin tüm vücuda yayılabileceğini de dile getiren Özgüven, "Bu hastalık bir mantar hastalığıdır ve tüm hayvan ve insanlara bulaşabilir. Bu hastalıktan kurtulmanın en etkin yolu 3 yıl koruyuculuk özelliği olan aşıların yapılmasıdır. Bu hastalık özellikle hayvanların ahırdan çıkamadıkları kış ve ilkbahar aylarında ortaya çıkar. İnsanların hayvanlara direkt temasta bulunmamaları ve temas edilmesi halinde, temas eden bölgenin suyla yıkanması gerekmektedir. Hastalığın bulaştığı insanların ellerinde, kasıklarında ve kollarında semptomlar görülür. Bu semptomlar kızarıklıklara dönüşerek, deri kabarmaları ve dökülmeleri ile hastalık seyreder. Hastalık için karanlık ve rutubetli alanlar bulaşıcı özellik taşır. Hastalıkta ahırların güneş alması ve havalandırılması önemlidir. Hastalığın bulaşması için bu mantarın üremesine uygun olan PH değeri hafif alkali olan ortamlar gerekmektedir. Mantarlar, güneş ışınlarına oldukça duyarlı olduğundan mera mevsiminde hastalık oldukça azalır. Hastalıklı hayvanlar meraya çıkmaya başladıktan sonra zamanla iyileşir" dedi.

 

iha
Yayın Tarihi : 11 Ocak 2008 Cuma 13:54:54
Güncelleme :11 Ocak 2008 Cuma 13:56:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?