5
Mayıs
2024
Pazar
KONYA

Hekim seçme dönemi başladı

Hastanelerde hizmet sunumunun iyileştirilmesi için Sağlık Bakanlığı tarafından bir süre önce çalışma başlatılan "hekim seçme hakkı" uygulaması, altyapısı ve şartları hazır olduğu belirlenen Türkiye genelindeki 11 ayrı sağlık kurumunda, "pilot hastane" kapsamında hayata geçirildi.

Türkiye’de uygulamanın hayata geçirildiği ilk sağlık kurumlarından birisi Konya’da Beyşehir Devlet Hastanesi oldu. Uygulama hakkında kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla hastanede basın toplantısı düzenleyen Başhekim Alp Burak Ekmekci, şartları ve altyapısı uygun olanlardan başlamak üzere, hekim seçme uygulamasına geçilen pilot hastanelerden birisinin Beyşehir Devlet Hastanesi olarak belirlendiğini söyledi. Hastanede "hekim seçme hakkı"nın başlamasıyla birlikte, Konya yöresinde "hekim seçme dönemi"nin başladığına dikkati çeken Ekmekci, uygulamayla birlikte hastanede yeni düzenlemelerin de hayata geçirildiğini bildirdi. Ekmekci, düzenlemelerle ilgili şu bilgileri verdi:

"Sağlık hizmetlerinde verimlilik ve etkililik; insan gücünün, tıbbi donanımın ve fiziki mekanın uygun kullanımıyla doğrudan ilgilidir. Bakanlığa bağlı sağlık kurumlarımızda 2003 yılında gerçekleştirilen poliklinik sayısı 70 milyondur. Bu sayının 2004 yılında 90-100 milyona ulaşması beklenmektedir. Poliklinik hizmet alanları hastanelerimizde vatandaşlarımızın yoğun olduğu ve bekleme sürelerinin uzun olduğu yerlerdir. Bizim hastanemizde ise geçtiğimiz yıl 103 bin olan poliklinik başvuru sayımızın, bu yıl 150 bini geçmesi beklenmektedir. Hekim seçme hakkı uygulamasıyla birlikte kurumumuzda yaptığımız yeni uygulamalar kapsamında poliklinik hizmetlerinin sunumunda, hastalarımızın hekimini seçebilme özgürlüğü esastır. Bu nedenle hastaların hekimini seçmesine imkan verecek her türlü tedbir alınmıştır. Baştabipliğimiz, aktif olarak çalışan klinisyen uzman hekim sayısı kadar poliklinik odası açmış, poliklinik odalarında hastaya hizmet sunmak için gerekli olan tıbbi araç, gereç ve demirbaş malzemeler temin edilmiştir. Poliklinik alanında branşlar itibariyle hizmet sunan tüm hekimlerin isimleri, herkesin görebileceği şekilde ilan edilmiştir. Poliklinik hizmetlerinin sunulduğu yerlerde hastaları bilgilendirmek, yönlendirmek ve uzman hekimlerin hastalarla ilgili sekreteryasını yürütmek üzere, yeteri kadar tıbbi sekreter ile danışma ve rehberlik hizmetleri için sağlık personeli görevlendirilmiştir. Bu konuda gerekli görülen noktalara hizmet alımı yapılmıştır. Hastalar, hekim seçme uygulaması ve nasıl yararlanacakları konusunda bilgilendirilmek üzere gerekli personel görevlendirilmiştir. Polikliniklerin bulunduğu alanlarda hastaların rahatlıkla oturmaları, dinlenmeleri veya oturarak sıralarını beklemelerini sağlamak üzere uygun ortamlar sağlanmıştır. Hastaların yönlendirilmesi, sıralarını takip edebilmeleri ve gerekli duyuruların yapılabilmesine imkan verecek düzenlemeler yapılmıştır. Poliklinik hizmetlerinin hafta içi olduğu gibi hafta sonu ve akşam da verilmesi mümkün olduğundan, istekli olan uzman hekimlerden bu talebini başhekimliğe yazılı olarak ileten çocuk hastalıkları uzmanlarımızın, akşam saat 20.00’a kadar poliklinik hizmeti sunmaları uygun görülmüştür. Laboratuvar ve görüntüleme ünitesinde de bu doğrultuda tedbir alınmıştır. Hekim seçme özgürlüğünün hayata geçirilmesi amacıyla yapılan düzenlemeler sonucu uygulamaya geçilen hastanemizde, hastanenin dış cephesine ilgili duyurular asılmıştır."

Çeşitli konulardaki sorulara da cevap veren Başhekim Alp Burak Ekmekci, Beyşehir Devlet Hastanesi’nin uygulama hakkında, "pilot hastane" kapsamına alınmasının çok geniş potansiyele sahip olan yöre için önemli bir gelişme olduğunu kaydederek, "Sağlık Bakanlığı’na bağlı faaliyet gösteren 700 hastanenin olduğunu düşünürsek, bu çerçevede programa alınmış 11 hastaneden bir tanesi olmamız; mutlaka orta vadede hastanemize birtakım olumlu gelişmeleri yansıtacaktır. Hastane kadromuzun güçlendirilmesi ve uzman hekim ihtiyacımızın giderilmesi de bu düşüncelerden bir tanesidir. Hastanemizde kadın doğum, nöroloji, anestezi, fizik tedavi, enfeksiyon hastalıkları branşlarında uzman hekimimiz olmamakla birlikte, bu branşlarda hekim ataması için geçtiğimiz haftalarda taleplerimiz olmuştur. Yine KBB, göz hastalıkları, ortopedi ve travmatoloji branşlarında da uzman hekim ihtiyacımız bu taleplere ilave edilmiştir. Önümüzdeki dönemde, değişik branşlardaki hekim sayımız arttığında, bu uygulamanın daha da gelişeceğini düşünüyoruz. Bu uygulamayla her hekime poliklinik açılması öngörülmektedir. Ayrıca, aynı branşlarda görev yapan hekimlerimiz arasında tatlı bir rekabetin olacağını, bu rekabetin de hem hekimimize, hem de hastalarımıza olumlu etkilerinin yansıyacağını düşünüyoruz. Hasta sayısı daha çok olan ve çok çalışan hekimlerimiz maaşına ilave olarak döner sermaye geliri ile birlikte 4.5-5 milyar lira arasında bir ekstra gelire kavuşmuş olacak. Bu bakımdan, hastanemizde görev yapan hekimlerimizin 11’i özel muayenehanesini kapatmıştır" diye konuştu.

konya
Yayın Tarihi : 3 Aralık 2004 Cuma 11:51:38
Güncelleme :3 Aralık 2004 Cuma 14:52:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?