5
Mayıs
2024
Pazar
KONYA

Her 10 ölümden biri kanserden!

Çağımızın en ölümcül hastalığı olarak kabul edilen kanser, beslenme, genetik ve radyasyon nedeniyle giderek artan bir ivme ile seyrediyor.

Konya İl Sağlık Müdürlüğü'nden alınan bilgilere göre, Türkiye'de ölen her 10 kişiden birinin kanser nedeniyle öldüğü bildirilirken, kanserin ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer aldığı ifade edildi. Dünya'da her yıl kansere yakalanan 6 milyon kişiden 5 milyonunun bu hastalığa bağlı komplikasyonlar nedeniyle hayatını kaybederken, özellikle hızlı iş yaşamı, kirlilik, dengesiz beslenme ve genetik faktörler kanserin yayılmasında önem arz ediyor.

NELER KANSERE YOL AÇIYOR?

Kansere neden olan unsurlar ise şöyle sıralanıyor: "İyonize radyasyon: Özellikle röntgen ışınları ve benzeri ışınlar, sıklıkla kan kanseri ve epitelyal kanserlere neden olabilmektedir. Ultraviyole ışınları: Özellikle güneşin dünyaya dik geldiği zamanlarda güneş ışınlarına aşırı ve kontrolsüz maruz kalmak, deri kanseri riskini tetikleyen en önemli unsur olarak yer alıyor.

Hava kirliliği: Artan nüfus ve sanayileşmeyle birlikte artan hava kirliliği ve sigara alışkanlığı, akciğer kanseri riskini yüzde 10 ile 20 arasında artırıyor. Beslenme faktörleri: Hızlı iş yaşamında özellikle fast-food beslenmeye doğru yönelim, kanser vakalarının artmasına neden olabiliyor. Düşük yağ ve yüksek lifli besin maddeleri ile etlerin kömür ateşinde pişirilmesi, birden fazla kullanılan kızartma yağları kanserojen özellik taşır. Genetik faktörler: Bazı kanser türleri de genetik iletim yoluyla başka bireylerde de görülebiliyor.

ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR

Yapılan açıklamada, kanser vakalarında özellikle erken tanı ve bunu takip eden tedavi sürecinin kanseri yenmede ya da yaşam süresini uzatmada büyük önem taşıdığı ifade edildi. Açıklamada, kanserin kendini belli eden bazı belirtilerinin olduğu ve bu belirtileri taşıyanların vakit kaybetmeden doktora görünmelerinin önemli olduğu dile getirildi.

Vücudun herhangi bir yerinde meydana gelen şişlik, iyileşemeyen veya geç iyileşen yaralar, ben ve siğillerdeki hızlı büyüme ve renk değişiklikleri, değişik bölgelerden olağan dışı kanamalar (idrar yollarındaki ağrısız kanama, adetten kesilen kadında tekrar kanamaların başlaması gibi), yutma güçlüğü, sürekli öksürük ve ses kısıklığı, idrar ve dışkı çıkarma alışkanlıklarında meydana gelen değişiklikler, nedeni açıklanamayan ateş ve zayıflama kanserin teşhisini kolaylaştıracak en önemli belirtiler olarak sıralanıyor. Meme kanserinde ise, elle yapılan muayenede ele gelen sertlikler ve memede oluşan şekil bozuklukları, meme kanserinin en belirleyici belirtileri arasında yer alıyor.

KANSERDEN NASIL KORUNULUR?

Açıklamada, özellikle hayat düzeninde yapılacak birkaç değişiklikle kansere yakalanma riskinin minimuma düşürülebileceği vurgulanıyor. Buna göre özellikle sigara ve alkolden uzak durulması, güneş ışınlarına fazla maruz kalınmaması, az yağlı ve bol lifli gıdaların tercih edilmesi, bol miktarda sebze ve meyve tüketilmesi, düzenli süt ve süt ürünleri tüketilmesi, mangal gibi ateşte pişirme yöntemlerinden uzak durulması, düzenli egzersiz yapılması kanser hastalığından korunmanın en kolay ve etkili yöntemleri olarak gösteriliyor.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Şubat 2009 Çarşamba 16:00:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?