2
Mayıs
2024
Perşembe
KONYA

Her şey 120 lira için!

Halkapınar ilçesinde gün boyunca ağaç üzerinde çalışarak ceviz toplayan "çırpıcılar", yaptıkları bu riskli işin karşılığında 120 lira yevmiye alıyor.

Bölgedeki çiftçiler için önemli bir gelir kapısı olan cevizler, güz döneminde hasat ediliyor. Ancak yüksek ceviz ağaçlarından hasat işlemini yapmaya; ölüm ve sakatlanma riski yüzünden herkes cesaret edemiyor.

Halkapınar'da yaşayan ya da bu dönemde ilçeye dışardan gelen tarım işçileri, yaklaşık bir ay süren ceviz hasadı sezonunda 120 lira yevmiyeyle çalışıyor.

Bölgede "ceviz çırpıcılığı" olarak adlandırılan bu riskli işi yapanlardan Hasan Bender (37), AA muhabirine, gün boyu ağaç dalları üzerinde dolaşıp uzun sırıklar kullanarak yaptığı bu farklı işin zorluğunu anlattı.

"120 lira yevmiye alıyorum. Bu parayı riskli ve yorucu bir işte alnımın teriyle hak ederek kazandığımı düşünüyorum" diyen Bender, yaptığı işin zorluğunun; diğer ağaçlara göre ceviz dallarının daha kolay kırılabilmesi olduğunu söyledi.

Metrelerce yüksekte, çoğu zaman küçük bir dal parçasına basarak, elindeki 3-5 metre uzunluğunda sırıkla dallardaki cevizleri düşürmeye çalıştığını ifade eden Bender, "Beceri, cesaret, güç ve denge gerektiren bu iş, ip üzerinde yürüyen cambazların yaptığıyla hemen hemen aynı" dedi.

Bu işi yaparken ağaçtan düşerek ölen, ayağını, omzunu, belini kıranlar, hatta sakat kalanlar olduğunu belirten Bender, ceviz çırpıcılığının zorluğunu şöyle anlattı:

"Biliyorum ki; ben de 20-30 metrelik bir ağaçta dengemi kaybedersem, dallara çarpa çarpa zemine sert bir şekilde düşeceğim. Bu da ölüm ya da sakatlanmam anlamına geliyor. Ancak, bundan para kazanıyor, ailemi geçindiriyorum. Bu işi yaparken ayak tabanlarım, avuç içlerim, kollarım, omuzlarım ve boynum ağrıyor. Bu ağrıları dindirmek için akşamları duş aldıktan sonra kas gevşetici krem kullanıyorum. Çoğu zaman ayaklarımı yüksek bir yere koyarak uyumaya çalışıyorum."

AA
Yayın Tarihi : 3 Ekim 2012 Çarşamba 13:05:05
Güncelleme :3 Ekim 2012 Çarşamba 13:17:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?