7
Mayıs
2024
Salı
KONYA

Hitit Kaya Anıtı koruma altında

HİTİT KAYA ANITI KORUMA ALTINA ALINDI

Konya İl Genel Meclisi, İvriz Hitit Kaya Anıtı’nın korunması için İl Özel İdaresi yatırım programına alınmasına oy birliğiyle karar verdi.

Konya İl Genel Meclisi Ocak ayı 4. birleşiminde, Halkapınar ilçesine bağlı İvriz köyünde bulunan Hitit uygarlığına ait 2700 yıllık kabartma kaya anıtının hedef tahtası haline geldiği yönünde çıkan haberler üzerine hazırlanan rapor görüşüldü.

Anıtın bugünkü haliyle üzerinde otların çıktığı, bazı yerlerinde kurşun tahribatlarının bulunduğu belirtilen Kültür ve Turizm Komisyonu raporunda, “Kabartmanın bulunduğu zemin üzerinde ana kayanın üst ve arka kısmından sızan su sızıntıları ile siyahlaşmalar ve bazı bölgelerde mantarlaşmaların olduğu tespit edilmiştir. Geçmiş yıllarda özellikle kabartmanın bulunduğu ana kayanın sol yönünde büyük bir çatlak olup, beton ile kapatılmıştır. Geçmiş yıllarda anıtın kurtarılması ile ilgili olarak, Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü tarafından alan ile ilgili olarak proje çalışmaları yürütülmüştür. Anıtı tabiat şartlarından ve diğer etkenlerden korumak için öncelikle restorasyon ve konservasyon ile ilgili bir ön rapor hazırlanması ve daha sonra anıtın tüm ana kaya ile birlikte üzerinin örtülerek koruma altına alınması gerekmektedir” denildi.

Raporda ayrıca, Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü teknik elemanlarınca hazırlanacak teknik, proje ve maliyet raporları doğrultusunda belirlenecek değerler üzerinden İvriz Hitit Kaya Anıtı’nın koruma altına alınmasının uygun görüldüğü kaydedildi.

Konya İl Genel Meclisi ise, hazırlanacak raporlar doğrultusunda anıtın korunmasının İl Özel İdaresi Yatırım Programına alınmasına oy birliğiyle karar verdi.

HİTİT KAYA ANITI KORUMA ALTINA ALINDI
İHA
Yayın Tarihi : 7 Ocak 2010 Perşembe 16:33:03
Güncelleme :7 Ocak 2010 Perşembe 16:51:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?